"Jag brinner för det här"

Marie Sjömark
2021-01-19
Den första februari startar SMF-kursen på skolan, som står för studiemotiverande folkhögskolekurs. Och läraren Marie Sjömark är ingen duvunge precis – för henne blir det 42 gången i rad.

- Ja, jag brinner ju verkligen för det här. Det är fantastiskt att se att vilken skillnad kursen gör för deltagarna när det gäller motivation, självkänsla och framtidshopp på bara 13 veckor. De får rutiner, ett sammanhang, motivation och nya vänner.

Att kursen är studieförberedande innebär bland annat att deltagarna får stöd i att söka till folkhögskolor eller rusta sig bättre inför arbete eller praktik.

Hur kan en vanlig skoldag börja?

- Vi börjar med att äta frukost tillsammans. Det är fint att få börja dagen så, att prata om vad som hände igår och vad vi ska göra under dagen och även om hur vi mår. Sedan arbetar vi med veckans tema, ofta genom upplevelsebaserade metoder. Under de första veckorna arbetar vi mycket med teambuiding för att bli en stark och trygg grupp.

Studiebesök är också en del av kursen, vilka blir de i vår?

- Vanligtvis brukar klassen göra studiebesök på åtta andra folkhögskolor för att se hur de miljöerna och studierna är upplagda och jag hoppas att vi kan få till några av dessa senare i vår. Vi brukar också göra studiebesök på till exempel Moderna muséet och delta i workshops på Forum för levande historia, det brukar vara mycket uppskattat. Vem vet, vi kanske kan få digitala visningar om inte annat!

Nyfiken på kursen? Läs mer här!