"Roligast är att laga mat"

Razan Alsarag, 26 år, kom till Stockholm från Syrien för tio år sedan. I juni tar hon examen på kursen Svenska för kvinnor – storkök och är utbildat köksbiträde.

Hur hittade du kursen?

­- Mina kompisar rekommenderade den, de gillade lärarna och att man lär sig både kökskunskap och svenska.

Hur trivs du?

- Jättebra. Jag gillar att lärarna tar sig tid och svarar på frågor. Om man undrar vad ett ord betyder ger de alltid väldigt många exempel så att man verkligen förstår. Man märker att de verkligen tycker om att lära ut.

Vad lär ni er?

- Vi lär oss grammatik, matte, om köket, att laga mat och egenkontroll. Egenkontroll betyder kunskap om personlig hygien, livsmedelshygien och lokalhygien. Det viktigaste för mig är grammatiken. Jag tänker att jag måste lära mig först språket och sedan det andra. Men roligast är att laga mat i metodköket!

Hur är det att gå i en klass med enbart kvinnor?

- För mig är det jättebra. Om det skulle vara män med kanske det skulle bli en annan stämning, mera stress kanske. Vi har en väldigt bra klass med stor respekt för varandra. Om vi har problem kring hur vi trivs i klassen kan vi direkt prata med lärarna om det. Och vi kan diskutera vad som helst, till exempel tycker vi helt olika om Donald Trump.

Ulla Rudengård Hjerpe
Stadsmissionens Folkhögskola
Temalärare svenska köksinriktning