Popstjärnan som blev lärare

Hur kommer det sig att en känd musiker som turnerat världen över och levt kändislivet väljer att jobba som lärare på Stadsmissionens folkhögskola? Vi intervjuade David Lindqvist, basist i bandet Ceasars Palace och numera lärare på Allmän kurs.

David Lindqvist, 49 år, jobbar sedan tre år tillbaka på Stadsmissionens folkhögskola som temalärare för Allmän kurs årskurs 1 och 2. Tidigare har han bland annat arbetat som vikarie på olika grundskolor, samt spelat bas i popbandet Caesars Palace, med vilka han på 90-talet turnerade runt hela världen. Att vara lärare är dock den roligaste uppgiften han någonsin haft.

- Man är väldigt trött i slutet av dagen, men det är ändå otroligt kul. Vi som lärare här är mycket mer fria än på andra lärarjobb och deltagarna är hyfsat vuxna.

David tycker att det är stor skillnad på att arbeta på grundskola, där han vikarierat förut. Där lades mycket tid på att hålla ordning i klassrummet, vilket inte behövs på folkhögskolan.

I sin utbildning har David bland annat läst pedagogik. Det tillsammans med lärarerfarenheten gjorde att han fick jobbet på skolan. David berättar att han brinner för att hjälpa andra och att han trivs med den frihet han har med att utforma undervisningarna ut efter folkhögskolans värdegrund.

Berätta hur bandet Ceasars startade!

-Det var jättelängesen, ungefär 1993. Vi var kompisar och bodde i ett kollektiv i Bromma. Sångaren i bandet, Cesar hade ett mer seriöst projekt i början. Han hade fått en spelning. Men innan dess hade han sparkat alla musiker som var med i hans projekt, eftersom han tröttnat på dom. Så vi satte ihop bandet bara för spelningen. Vi var aldrig särskilt seriösa, i början var det bara en kompisgrej. 

Men sedan blev ni rätt kända?

-Ja, efter den första spelningen fick vi en till och så småningom fick vi göra en singel på en gammal väns skivbolag, Dolores. Vännen började jobba på Virgin 1998, ett större skivbolag. Då följde vi med och fick göra vårt första album. Efter det kan man säga att bandet blev på riktigt, säger David. 

Ni fick också draghjälp av media?

-Ja, bland annat genom tv-intervjuer. I början fick vi åka på turné med Bob hund och Weeping Willows och på den andra skivan gjorde vi låten Jerk it out som var med i FIFA och reklamkampanjer. Jerk it out blev vår största hit och den blev sjua på Englands singellista. Sedan användes den även i en Apple-reklam vilket gjorde oss ännu mer kända. Virgin kontoret ville satsa på oss och vi fick åka på världsturné till USA, Taiwan, Tyskland och Japan. Det var jättekul men slitsamt. När man spelar så mycket så slutar det tyvärr ofta med att fokus inte längre hamnar på musiken.

Varför la ni av?

-Det rann mest ut i sanden, vi började spela mindre och mindre. Vi gjorde en sista skiva 2008 som blev ganska konstig. Sen var vi också förband till Oasis som sista grej. Men bandet har aldrig riktigt tagit slut.

I somras var de på en miniturné med fem spelningar, bland annat på Popaganda. Julen innan det hade bandet en hemlig spelning på Riche, efter att inte ha spelat med varandra på åtta år.

Och sedan blev du lärare?

-Ja jag jobbade lite som lärarvikarie. Men även under tiden bandet var aktiv hade jag andra jobb, på en biograf och kafé. När bandet höll på som mest jobbade jag som personlig assistent. Det var en slump att jag hamnade här på Stadsmissionens folkhögskola, men ingen slump att jag trivs. Om man är en kreativ person är det en bra plats att vara på. Både musik och lärare är två sidor av samma mynt.

 

David Lindqvist
Stadsmissionens Folkhögskola
Engelska- och temalärare Allmän kurs