"Går att göra skolarbetet till sin grej"

Sally Gabriel
Sally Gabriel, 24 år från Grästorp, pluggar andra året på Allmän kurs distans och trivdes från första stund.
- Det var mycket roligare än jag förväntat mig, säger hon.

Vad gjorde du innan du började här?

- Jag jobbade som administrativ chef på ett företag på Malta. Vi hade allt på kontoret men ingen revisor så då kom jag på att jag skulle bli det och då behövde jag ju gymnasiekompetens. 

Varför valde du distans?

- Jag bodde otillgängligt och ville också vara fri att kanske flytta om jag ville det. 

Hur var det att börja plugga?

- Det var mycket roligare än jag förväntat mig. Inga obligatoriska träffar, vilket är skönt om man bor långt bort. Jag trodde att man inte skulle ha så mycket kontakt med andra eftersom man inte träffas, men jag har några i klassen som jag chattar med varje dag, senast för fem minuter sen. Det började med att vi bollade idéer under ett grupparbete, sen fortsatte vi. Nu har vi faktiskt pratat om att ses. 

Kan man känna gemenskap i distansstudier?

- Jag känner att läraren lär sig av mig och jag lär mig något tillbaka, det sa jag faktiskt till min kompis idag. Gemenskap online är inte på samma sätt som i fysiska möten, men det går absolut om man vill. Men om man vill ha lite mer distans så går det också, det är helt upp till en själv. 

Vad har varit utmanande?

- Att få upp intresse för allt, det kräver disciplin att inte släpa efter. Man måste ha rutiner och motivation, till exempel att plugga varje dag mellan 12 och 17, eller att förstå att är jag ledig en dag måste jag plugga en annan. Efter ett tag började jag jobba med belöningssystem, som att först måste jag göra alla veckans uppgifter, sedan får jag fixa naglarna.

Rekommenderar du Stadsmissionens folkhögskola?

- Ja det gör jag. För att lärarna är snälla och har varit förstående och man kan påverka väldigt mycket själv. Och för att det är mycket dialog med lärarna, de är väldigt tillgängliga och man kan ofta välja redovisningssätt. Det går att göra skolarbetet till sin grej.