Från filmen till folkhögskolan

Emma Kihlberg Dixgård är ny lärare på Stadsmissionens Folkhögskola. Med sin brokiga bakgrund från bland annat filmvärlden och juristyrket trivs hon jättebra.

Just nu jobbar Emma Kihlberg Dixgård som lärare i engelska, men främst är hon en av temalärarna i Allmän kurs, kultur och samhälle, K23, som studerar kultur, historia och samhälle i olika teman. Emma hade funderat på läraryrket länge innan hon hittade tjänsten via en annons.

- Jag har velat undervisa ett tag tidigare, eftersom jag vill att det jag jobbar med ska vara meningsfullt. Jag blev väldigt glad när jag hittade hit, speciellt när jag hörde om skolans värdegrunder, berättar Emma.

Eftersom skolan är en del av Stadsmissionens skolstiftelse har den starka kopplingar till värdegrunden, som tron på alla människors förmåga, ett medmänskligare samhälle, för ett ökat samhällsengagemang och att driva opinion. 

- Det första rektor Alve Högman sa till mig var att ingen här ska känna sig misslyckad. Det var väldigt härligt att höra, de flesta skolor får deltagare att lätt känna så.

Det positiva intrycket hos Emma består.

- I den här skolan är det viktigt att kunskapen sitter, lärarna sitter ner med deltagarna även efter lektionstid så att de känner att de får hjälp och förstår helt och hållet. Jag tror att mycket kunskap härifrån kommer sitta kvar länge hos många. 

Emma har jobbat inom olika områden tidigare, bland annat film och juridik, och det viktigaste för henne är att uppleva att hon förändrar till det bättre. På Stadsmissionens folkhögskola har hon mycket att ge eleverna från tidigare yrken.

- Allt i mitt arbetsliv har jag användning av här. Jag är utbildad jurist och har jobbat inom musik-, film- och tv-branschen, som producent, agent och kreatör. Jag har också jobbat volontärt under många år med flyktingar och integration. Det är alla erfarenheter som jag gärna vill dela med mig av till deltagarna.

Skribent: Nicole Hafner

Emma Kihlberg Dixgård
Stadsmissionens Folkhögskola
Mentor, engelsk- och temalärare Allmän kurs