Ungas engagemang och vilja att förändra

2022-06-14
Stockholms Stadsmission och Stadsmissionens Skolstiftelse arrangerade ett mycket lyckat seminarium under Järvaveckan om ungas engagemang och vilja att förändra. Seminariet lyste upp en annars regnig grå dag på Jävafältet.

Demokratin backar

Panelen bestod av  Erik Amnå, professor emeritus i statskunskap, Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket, samt Helena Barrett, grundare av Demokratibygget.

– Demokratin backar. Vi blir autokratier. Det hade vi inte kunnat förutse. Fler vänder sig bort från demokratin. En viktig fråga är hur unga människor ska fördjupa demokratin så den blir attraktiv för fler. Det är ungdomar som måste göra det så det passar i den tid de lever i, sa Erik Amnå.

Han menar att unga människor är inte mer passiva än äldre människor. När vi ser på historien är det samma nivå på samhällsengagemanget. Men vi behöver mer engagemang. Demokratin står framför enorma frågor och behöver stärkas.

Viktigt att engagera sig

Med på scenen var även två elever, Zahra och Dania, som pratade om hur de tänker runt engagemang, förändringsarbete och demokratipåverkan. Båda två går på Grillska gymnasiet i Liljeholmen och har gått volontärutbildningen i skolan och tyckte det var roligt och lärorikt att vara med på seminariet. 

– Det kändes jättebra att vara med idag, säger Dania. 

– Det är viktigt för alla att engagera sig. Man lär sig nya saker och utvecklas. Vi lär oss från de vi volontärarbetar som med och de lär sig från oss, säger Zahra.

Det fanns även tid för en frågestund från publiken, något som ledde fram till en het diskussion om kvinnors engagemang vs mäns engagemang.

Moderator för dagen var Madeleine Opira.