Estetiska programmet media

För dig som vill varva teori och praktiskt arbete och gillar att skapa och uttrycka dig kreativt i olika former och kanaler.

Gillar du att filma, fotografera eller kommunicera grafiskt? Vill du bli bättre på att föra fram ditt budskap och sprida dina verk? Tänker du dig en framtid i mediebranschen? Då är det här programmet för dig. 

På Estetiska programmet får du lära dig om samhället och hur du kan använda konstnärliga uttryck för att förstå och påverka världen omkring dig. Samtidigt som du uppnår högskolebehörighet utbildas du för att kunna vara med och påverka morgondagens kulturlandskap, filmbransch och reklamvärld. 

Det här får du lära dig

Estetiska programmet är högskoleförberedande och passar dig som vill utvecklas på nya digitala arenor. Du får lära dig använda de digitala verktyg som används för att professionellt kunna redigera foto och film, producera podcasts, TV och trycksaker.

Kommunikation och samarbete i grupp är centralt i utbildningen, liksom förmåga till eget arbete. Du läser bland annat kurser i medieproduktion, fotografisk bild, film och tv, digitalt skapande och estetisk kommunikation. 

Företagande och samhällsengagemang 

På alla våra program ingår en kurs i entreprenörskap. Om du vill prova att starta företag har du möjlighet att bilda ett UF-företag via Ung Företagsamhet (UF) och driva det under ett läsår. Du kommer också att få lära dig hur dina färdigheter inom estetik och media kan kombineras med ett samhällsengagemang och hur du därmed kan vara med och påverka och göra skillnad. 

Exempel på projekt på programmet

Ett kollage från olika estet mediekurser
Reklamfilm Grillska i kursen Film- och TV-produktion 2
Don´t Drink and Drive i kursen Medieproduktion 1
Lightroom-projekt i kursen Fotografisk bild 1

Efter studenten från Estetiska programmet media

  • Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter gymnasiet kan du söka ett stort antal universitets- och högskoleutbildningar.
  • Programmet passar dig som vill studera vidare till exempelvis grafisk formgivare, filmare, fotograf, kulturvetare eller illustratör. Eller dig som inte riktigt bestämt dig för vad du vill göra efter gymnasiet, men vill hålla möjligheten till vidare studier öppen. 

De långa lektionspassen vi har på Grillska gör att vi under lektionerna verkligen får tid att sätta oss in i arbetet. Det passar våra estetiska ämnen extra bra och vi har mer tid på oss att få saker gjorda. 

Melvin Bolognini, estetiska programmet

 

Korta fakta

  • Bli bra på Adobe Creative Cloud och andra branschverktyg
  • Redigera och producera film, foto, tv, podcasts och trycksaker.
  • Tillgång till foto- och filmutrustning och professionella program.
  • Varva teori och praktik, t ex genom att producera film, foto och grafisk form i projekt med riktiga uppdragsgivare.

Ansök här!