Reklam, media och kommunikation

För dig som vill arbeta med reklam,
kommunikation och media och vill utveckla
din kreativitet inom foto, film, ljud, layout
och redigering.

Om utbildningen

Programmet ger en yrkesexamen – perfekt för dig som vill gå direkt till jobb. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare. Efter studenten kan du arbeta med datorer, informationsteknik och digitalisering. Du lär dig om nätverk, teknisk support och webbutveckling.

Vad får jag lära mig?

ÅR 1 Lär dig använda digitala verktyg för att kunna redigera foto och rörlig bild, producera podcasts, film och arbeta med specialeffekter. Ta fram budskap för olika målgrupper.

ÅR 2 Arbeta med verklighetsbaserade uppdrag och hur man hjälper andra att nå ut. Lär dig mer om olika kommunikationssätt som t.ex. infografik. Fördjupad kunskap inom digitalt skapande exempelvis 3D.

ÅR 3 Fokus på riktiga medieproduktioner och arbetsprover som förbereder dig för fortsatta studier inom media, kommunikation och design. Ditt gymnasiearbete förbereder dig för det yrke du siktar mot och när du tar studenten har du en bred högskolebehörighet.

Kursexempel

Medieproduktion, digitalt skapande, grafisk kommunikation, foto.

Jag skulle rekommendera Grillska då det känns som att varje elev står i fokus.

Molly, Estetprogrammet, alumni

Vad är speciellt med Grillska?

Arbeta med kreativa projekt och praktiskt skapande i vårt medialabb och fotostudio. Ett återkommande inslag är Grillskas egen kortfilmfestivalen där du som elev självklart är med och skapar innehåll.

Se vad eleverna har skapat. 

Vad kan jag arbeta med efteråt?

Exempel på framtida yrken: fotograf, grafisk formgivare, AD, social media manager, 3D-grafiker eller webbdesigner. 

Vad kan jag studera efteråt?

På Reklam, media och kommunikation kan du efter avslutade studier söka ett stort utbud av högskoleutbildningar inom samhällsvetenskap, media och konst. Programmet passar dig som har ett stort samhällsintresse och vill studera vidare till exempelvis grafisk formgivare, webbdesigner, ljudtekniker eller fotograf. 

Prova att driva eget företag

Inom konstnärliga yrken är det vanligt att arbeta i eget företag eller som frilans. I utbildningen ingår en kurs i entreprenörskap och du får chans att starta och driva eget företag i samarbete med Ung Företagsamhet. 

Björn Hübinette
Grillska Uppsala
Kontaktansvarig Estetiska programmet (media) och Samhällsprogrammet (media), Förstelärare digitalisering, Kommunikationsansvarig, Lärare mediaämnen, Mentor ES20

Korta fakta

Reklam, media och kommunikation

  • Högskoleförberedande program med många möjligheter till ett kreativt yrkesliv
  • Fotostudio och medielabb på skolan
  • Bred och kreativ utbildning med mycket praktiskt skapande med nära och verklighetsnära arbetsuppgifter
  • Bli grym på Adobe Creative Cloud och andra branschverktyg
  • Medverka i skolans årliga kortfilmsfestival

Anmäl intresse här!