Frisör

Vem passar programmet för?

Programmet passar dig som vill bli frisör och gillar att jobba kreativt, med ett intresse för styling, trender, mode och hårdesign.

Om utbildningen

Frisörprogrammet leder fram till ett yrke och när du som elev är redo betalar skolan avgiften för delprovet som är en första del mot gesällbrev*. Gesällbrevet är frisörbranschens yrkesbevis och ett prov som visar att du besitter goda kunskaper inom yrket. Programmet ger en yrkesexamen, välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare. Yrkesutgången är frisöraspirant. Våra lärare är legitimerade frisörlärare med mästarbrev och lång erfarenhet. Här får du jobba med kunder i skolans egen salong och gör praktik hos yrkesverksamma frisörer.

Vad får jag lära mig?

ÅR 1 Lär dig de grundläggande hantverksteknikerna och alla verktyg som ingår i frisöryrket. I Årskurs 1 får du en stabil grund för att kunna bygga vidare på dina hantverkskunskaper kommande läsår.

ÅR 2 Verklighetsbaserat lärande i skolans frisörsalong med alla klipp och färgtekniker och externa samarbeten. Praktik (APL) och möjlighet att driva UF-företag inom frisöryrket.

ÅR 3 Du fördjupar dig i alla våra grundläggande kunskaper och blir väl förberedd för kommande arbetsliv. Stor del av årskurs 3 är APL

Kursexempel

Frisörkurser, material och miljö, hantverk.

Vad kan jag arbeta med efteråt?

Frisör är en yrkesutbildning. Det innebär att du kan välja att börja jobba direkt efter avslutade studier. Du som vill läsa vidare på högskolan kan använda ditt individuella val för att läsa högskoleförberedande kurser.

Vad kan jag studera efteråt?

Möjlighet till fortsatta studier.

Prova att driva eget företag

Du går också en kurs i entreprenörskap med fokus på frisöryrket. Under ett läsår får du chans att starta och driva ett eget företag i samarbete med Ung Företagsamhet.

Malin Bergman
Grillska Uppsala
Kontaktansvarig Hantverksprogrammet frisör, Lärare Frisör | Mentor FR23

Korta fakta

Frisör

  • Verklighetsnära undervisning 
  • Eleverna driver skolans salong
  • Nära samarbete med varumärket Matrix 
  • 15 veckor välplanerad praktik, APL
  • Evenemang, uppdrag och projekt utanför skolan.  
  • Legitimerade frisörlärare med mästarbrev och lång erfarenhet. 

Anmäl intresse här!