Landslagsspelare på Grillska

Om några dagar ska Zain på landslagsläger i Irak

Namn: Zainulabdeen Jaafar Kamal (kallas för Zain) 

Ålder: 18 år 

Moderklubb: GUSK 

Nuvarande klubb: Lidingö FK 

Program: Samhäll- och beteendevetenskap med fotbollsprofil 


Om några dagar ska Zain på landslagsläger i Irak. Det är tredje gången Zain blir kallad på landslagsläger för Iraks ungdomslandslag. Första gången var han bara 16 år gammal och fick åka till Turkiet. Den gången kändes det nervöst men den här gången känner han sig helt redo att dra nytta av chansen i Irak. “Jag vill visa allt”. Det här året flyger Zain ensam till Irak med siktet inställt på att visa sina egenskaper som ung fotbollsspelare. Zain beskriver sig själv som en snabb dribbler med bra passningsfot och öga för spelet. Enligt Zain pågår en stor del av spelet i hjärnan. Han är van att hela tiden analysera spelet, motståndarens styrkor och svagheter. Att tänka mycket på fotbollsplanen är oftast bra men något han vill utveckla mer i sommar är förmågan att slå på målfokus vid rätt tillfällen, att bara ha en tanke i huvudet – göra mål. Att vara ödmjuk, våga göra misstag och vara prestigelös nog att lära sig av dem är också något Zain tror att han kan bidra med under träningarna i Irak. 

Zain upplever inte att det är några större skillnader att spela i Irak. Den kultur som fotboll bär är global. Zain beskriver det såhär: “Fotboll är fotboll, det spelar ingen roll var i världen man är. Under de tidigare samlingarna för Iraks ungdomslandslag har han träffat spelare från bland annat Tyskland, England och Italien. Han beskriver att det är kul att träffa andra duktiga spelare och dela den här erfarenheten med dem. 

Som 13-åring började han i GUSK och spelade med två år äldre spelare. Han bytte sedan till Knivsta IK. Det var under den tiden drömmen om en fotbollskarriär på allvar började. Zain säger att hans vän och kusin Adam Kaaki spelat stor roll för honom både på och utanför planen. Detsamma kan sägas om Ludvig Skogvik. Ludvig var den Zain jämförde sig med. “Han jobbade hårdast och var bäst i laget”. De har tävlat sida vid sida och utvecklats med varandra, berättar Zain. En annan person som stöttat honom mycket är hans mamma och pappa. Som ung var Zains pappa också aktuell för ungdomslandslaget i Irak. Den erfarenheten som hans pappa besitter är mycket värd. 


Nu ska Zain snart avsluta årskurs ett på Grillska gymnasiet. Han har njutit av att kunna spela fotboll en del av skoltiden. Det underlättar att få lägga tid på något man tycker är roligt att hålla på med. Skolan är stundtals svår att få ihop med att satsa på fotbollen, menar han. Det tar mycket tid att träna, ta sig till träningar och dessutom spela matcher. 


Vi på Grillska önskar Zain ett stort lycka till i sommar med fotbollsdrömmarna i Irak! 

Text: Henning Hedman, socialpedagog på Grillska gymnasiet