Köksmästare Rickard

Grillska har sedan en tid tillbaka en mycket hängiven köksmästare. Hör om Rickards tankar om skolmat i Sverige, kryddor och husmanskost.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är att jag har så fria händer och att  det är kul att få leverera riktigt skolmat. 

Vad är viktigt för dig när det kommer till maten du lagar?

Det finns en tanke bakom råvarorna och jag vill ha svenska produkter så långt det går. Det ska vara närodlat och efter säsong. Till exempelvis att köra med svensk blomkål i augusti.

Hur sätter du ihop en veckomeny?

Menyn planeras centralt och vi köksmästare får vara med och tycka till. Vi brukar träffas fyra gånger per år och spåna på idéer. I dag ska jag åka till kontoret i Sundbyberg och titta på kommande meny. Till stor del är det en basmeny som är 70-80% färdig. Den består av mat som barnen och ungdomarna vill ha. Resten får vi vara med och bestämma och här i Uppsala har jag fria händer att servera det jag vill. Jag har även en extra förkärlek för ordentlig husmanskost så det har en given plats på menyn.

Är det svårt att laga mat som alla tycker om och kan äta?

Ja, och det är för att folk inte lagar mat hemma. Många barn växer tyvärr upp med halvfabrikat och är inte vana med kryddsättning. Det är salt och socker som går hem. Det kan till och med vara svårt att använda svartpeppar. En annan utmaning är att barnen som jag lagar mat till är mellan 1 och 19 år och den ska då passa alla smaklökar.

Hur tänker du kring vegetarisk mat?

Vi har ett koncept som heter Green Corner där vi serverar vårt vegetariska alternativ och här försöker jag tänka närproducerat och hållbart. Det känns inte bra att ersätta kött med sojaprodukter som är inne just nu. I stället så kanske det blir currymarinerade blomskålsbiffar, quesadillas och vitlöksbröd. 

Vad säger eleverna om maten?

De är positiva och vi märker att de sitter längre nu och äter än tidigare. Det är också lugnare i matsalen. Jag har fått feedback från föräldrar som säger att barnen inte vill ha mat hemma för att maten i skolan är så god.

Spicy chicken med mangor och tomatsalsa

Vilka är elevernas favoriträtter? Varför tror du att det är så?

Helt klart tacos och pannkaka. Jag tror de gillar tacos för att de är vana att plocka ihop måltiden själva.

Vad är din målsättning i ditt jobb?

Att kunna vända trenden med dålig skolmat i Sverige och kunna göra det med en normal budget. Vem som helst kan laga bra mat men då kostar det där efter.

Tack Rickard! Vi är glada att du levererar så god mat. 

Eleverna på Grillska kan se menyn i en app som heter skolmaten och de finns även att läsa här.