Dag 8 - Alla sagor har sitt slut

​​​​​​​Vi hade alla väldigt blandade känslor dagen vi skulle åka hem. Många längtade hem till sin familj och framförallt till sin egen säng efter en så intensiv vecka. Många var också ledsna över att behöva lämna Rumänien och de vänner vi har träffat här.

Klockan 10 träffades vi för vår sista samling i lobbyn. Vi lyssnade på de sista talen som vi inte hann med under gårdagens middag. Vi gick även igenom den sista rundan där alla fick berätta om det bästa med resan. Det blev ännu en känslosam stund där vi fick möjlighet att tacka varandra för veckan tillsammans och en möjlighet att visa uppskattning för de år vi gått tillsammans. Det blev en liten försmak på studentdagen då vi måste säga hejdå till varandra, som vi just då inte längtade särskilt mycket till.

Klockan 11 kom bussen som skulle ta oss till flygplatsen. Väl på flygplatsen samlades vi alla för en sista gruppbild. Efter lite om och men kom vi alla genom säkerhetskontrollerna. Första flygresan gick bra förutom lite turbulens då och då. Slutligen landade vi i Amsterdam där vi behövde skynda oss igenom Amsterdam-Schiphols flygplats stora byggnad. Vi hann precis köpa med oss någonting att dricka och springa på toaletten innan vi behövde boarda in på nästa flyg.

När vi väl hade suttit oss tillrätta i flyget ropade de ut i högtalarna att det var fel med radion i Stockholm vilket orsakade en timmes försening. Vi bjöds på kakor och vatten i väntan på att planet skulle lyfta. Vi landade på Arlanda och gick vidare till bagageuthämtningen där vi samlades för en gruppkram och några sista ord. Alla hämtade ut sitt bagage, men innan vi lämnade Arlanda sprang vi runt och kramade alla var och en.

Denna resa har varit minnesvärd och viktig på så många sätt. För egen del känns det som att resan har varit bra mycket längre än en vecka på grund av alla de nya intryck och insikter man fått. Vi har hunnit lära oss så mycket mer under denna vecka än vi någonsin skulle ha gjort genom att sitta en månad i skolbänken. Vi har lärt känna rumäner i vår egen ålder och fått höra deras syn på politik, religion och livet. Vi har fått se hur olika livsvillkor, olika möjligheter och olika svårigheter kan påverka människors vardag och framtid. Vi har fått undersöka ett nytt land och jämföra likheter och skillnader mot Sverige. Det är allt ifrån de utsmyckade byggnaderna, till de förfallna byggnaderna, till de små samtalen med lokalarna, till klassgemenskapen och de nya erfarenheterna vi tar med oss hem.

/Martina, Nadja och Ellen