Dag 5 - Funky chicken

Besök på rumänsk skola
Idag var dagen, dagen då vi skulle genomföra vår första stora interaktion med de unga i Rumänien, ett av målen på resan. Ännu fler mål täcktes genom att vi samtidigt skulle ta upp det gångna kommuniststyret framåt eftermiddagen. Mycket om demokrati, makt och livsvillkor! Precis det som vi ska lära oss inom programmet, och självklart även på denna resa. En mycket spännande dag!

Dagen började 8:50 med samling nere i lobbyn, klara för att få information om dagen. Idag var dagen då vi skulle besöka Colegiul Național Matei Basarab (CNMB), skolan där vi skulle genomföra den andra delen av vår fältstudie – intervjun. Vi kan nog tala för oss alla att vi har haft lite blandade känslor kring detta, nervösa över att prata med okända människor och i en helt ny miljö på en annan skola, dessutom på engelska, samtidigt som det fanns viss spänning i det.

Promenad till skolan

Promenaden till skolan var inte lång, men både en mössa och ett viktigt papper hann tappas längs vägen. När vi väl kommit in i skolan och stigit in i aulan och slagit oss ner, behövde vi hastigt flytta på oss då salen var dubbelbokad. Vi begav oss istället till en annan sal. Lärarna från båda skolor fick presentera sig och sedan fick vi alla elever, svenska som rumänska, presentera oss vid namn.

Presentation av eleverna

Därefter förflyttade vi oss till en undervisningssal, med något av den minsta projektorn vi sett, där vi fick se en kort film om Rumäniens historia från 1859 till 1918, The Great Union. Läraren undervisade på rumänska och en del elever översatte det hon sa till engelska för oss.

Filmvisning

Historielektionen fortsatte i skolans museum, de rumänska eleverna berättade där för oss om föremålen som fanns i montrarna, om gamla foton och om möbler. Museet kretsade kring skolans 159-åriga historia och Rumäniens framväxt.

Lärare

Nästa stopp var biologisalen. Vi delades in i grupper, blandat med rumäner och svenskar, och fick i uppgift att måla. Framför oss fick vi en canvastavla, en plasttallrik samt färg och penslar. Uppgiften var att måla av klassiskt rumänska keramiska fat med traditionella mönster. Vi fick samtala och samarbeta med varandra, en riktigt kul upplevelse, dessutom med ett resultat att glädjas åt tillsammans över!

Tallriksmålning

Fysisk aktivitet stod också på schemat, vi blev tillsagda att röra oss mot gymnastiksalen. Vart den låg var smärre oklart, gruppen delades och blev ledda åt olika håll, men vi kom alla till sist till rätt ställe. Madde höll i den första aktiviteten, en ringlek med mycket skratt och utmaning.

Gymnastiksal

Vi fick springa runt i rummet som bland annat kycklingar, krokodiler och Justin Bieber. Till en början hystes en viss obekväm känsla i rummet, men när vi väl kom igång så släppte allt och alla gick all in! Nästa lek var lika galen den med, vi sprang runt som ponnys och sjöng en liten truddelutt och bytte plats med varann. Alla fick gå utanför sin comfort zone och hade väldigt roligt!

Efter allt spring var vi nog alla hungriga; lunch bjöds det på i biblioteket. Vi fick för första gången denna resa smaka på riktig traditionell rumänsk mat, en liten buffé. Förstås smakade det annorlunda och var lite speciellt, men också gott. I samband med lunchen började många intressanta samtal med våra rumänska vänner, om allt mellan himmel och jord. Vi fick lära oss lite rumänska och de lite svenska, tillslut gick de flesta omkring och sa ”hur mår du?” på knagglig svenska.

Lunch i biblioteket

Dagens sista punkt var att genomföra intervjuerna, eller snarare diskussionerna, vilket nu inte alls kändes lika ångestladdat – snarare upplyftande. Vi skulle diskutera vad för drömmar som både vi och de rumänska ungdomarna hade, om det fanns något som stod i vägen för dessa, hur vår syn på religion ser ut och om det tidigare kommunistiska styret. Mycket intressanta diskussioner med mycket interaktion och intresse. Vi tog bland annat upp skillnader och likheter mellan de två länderna, allt från drömmar och mål till korruption och ibland påtvingad religion.

Diskussioner

I slutet skulle lärarna till rektorns kontor, och vi skulle ta oss tillbaka till hotellet så länge. När vi frågade om vägen ut blev en del av oss dock indragna till rektorn vi också. När det mötet var avklarat visade det sig att ännu ett rektorsbesök skulle utföras, då hade den lilla skaran elever som faktiskt var kvar minskat ytterligare och bara vi tre från rum 317 var kvar. Vi fick helt enkelt följa med på ännu ett kort möte. Vi alla är glada över att det blir ett återbesök på CNMB på onsdag eftermiddag, vi ska ha tid att studera och gör detta i skolans lokaler. Ännu en chans att träffa eleverna och fortsätta skapa relationer.

Elevsamverkan

Sedan var det fri tid på hotellet eller ute på stan fram tills middagen. Valmöjligheterna var många idag, äta på hotellet, på den italienska restaurangen inte så långt ifrån hotellet eller äta på egen hand då en del befann sig i gamla stan.

Det var mycket trevligt och framförallt givande att få träffa alla elever på skolan, ett härligt sätt att få en inblick i hur livet är i Rumänien. Vi är här en vecka men det är mycket att ta in på egen hand, att få diskutera detta med riktiga experter på hur det är att vara ung i Rumänien är ett privilegium! Kort och gott en fantastisk dag med mycket nya intryck. Vi sover förmodligen gott i natt!

Hoppas att du som läser detta har det bra du med!

/Rum 317 – Emma, Miranda & Marlene.