Dag 4 - Transsylvania

Castelul Bran
Den här dagen fick vi se en ovanlig kyrka och gå i Draculas fotspår i Brasov och även besöka hans slott, Castelul Bran.

Vi vaknade upp till ett familjärt ljud, väckarklockan. Klockan var 6:00 och vi hade knappt en timme på oss att hinna med bussen. I sann svensk anda sätter sig alla var och en för sig när vi stigit på. Stämningen var bra även fast vi alla var väldigt trötta. Bussen fick sällskap av två sandfärgade militärjeepar som var på väg till vem vet vart. Det var planerat att vi skulle åka direkt till Bran och Draculas slott, men en trafikolycka på vägen fick oss att vända om. 

Det första stoppet på dagen blev Brasov, födelsestaden för Rumäniens nationalsång. Klockan var runt 11 när vi anlände.

Brasov

Det första stoppet vi gjorde i Brasov var att besöka svarta kyrkan, ett namn den fick p.g.a. brandskadorna vid branden 1689. Biserica Neagră, som den heter på rumänska är byggd i gotisk stil och är en lutheransk kyrka. Kyrkan är en udda syn i det ortodoxa landet. Vi hade dock inte möjlighet att gå in i kyrkan då den inte öppnade för än senare under dagen.

Svarta kyrkan

Elev

Efter detta begav vi oss till en av Europas smalaste gränder, Strada Svori. Enligt legenden ska Dracula själv ha kysst sin blivande fru för första gången där. Det togs många roliga bilder och på den graffitifyllda väggen lämnades några tecken på att Grillska SB16 varit där. 

Smal gränd

 

Graffiti

Efter en trång gång och en bussresa som varit lång fick vi nu möjligheten att utforska Brasovs stadskärna och den levande julmarknaden. Vi elever skingrades och letade först och främst efter någonstans att äta en behövlig lunch. Sedan strosade vi omkring på den tidigare nämnda julmarknaden där Vilgot införskaffade sig dagens köp, en traditionell pälsmössa som kallas ushanka. 

Pälsmössa

Nu var det dags att fara vidare mot den huvudsakliga attraktionen för dagen, Castelul Bran. Detta är känt för att vara slottet där den ökända Dracula ska ha bott men vi har under dagen lärt oss om hur Draculas karaktär är inspirerad av Vlad III, prinsen av Valakien och som även är känd under namnet Vlad ”Spetsaren”. 

Draculas slott

Slottet har historiskt sett använts mer som semesterort av en annnan, Drottning Maria av Rumänien. Det byggdes under senare medeltid och hade en otrolig arkitektur att ta del av. Klassen tågade igenom dess trånga korridorer och slingrande trappor med leenden på läpparna. Dessvärre så har vi konstaterat att den mystiska Dracula-aspekten av slottet dog ut tidigt in på rundvandringen då utställningarna handlade mer om Drottning Marias olika rum än vad dem handlade om Vlad III a.k.a Dracula. 

Utsikt

När slottet Bran blivit avcheckad på vårt schema för dagen så var det dags att åka hem igen. Det blev en lång och trött bussresa där majoriten av klassen slumrade till åtminstone för någon sekund.