Dag 3 - The Great Union

Elever viftar med rumänska flaggan
The Great Union är en nationaldag som firas 1 december genom en parad på Boulevarden. National dagen firas med minne av Transsylvaniens förening med Rumänien 1918. Detta är alltså hundra år från idag!

Klockan ringde 8:00, och upp steg tre trötta och slitna tjejer från gårdagen upp. Hungriga och taggade på vad dagen skulle ge för intryck, klädde vi på oss och gick ner till hotellfrukosten. Där möttes vi att ett glatt gäng. Efter en trevlig frukost begav vi oss ner till lobbyn, för att göra oss redo till att se och uppleva Rumäniens tradition. Vi begav oss till tunnelbanan som skulle ta oss till paraden. Trångt och varmt så var vi på väg. När vi kom dit så möttes vi av höga smällar. Flera i klassen och vi hoppade till och blev rädd. Folk började att gå mot ljuden som lät som bomber. Johannes kunde lugna ner oss med att det var kanonskott som de sköt som salut. Vi närmade oss paraden och över oss flög flygplan och helikoptrar. Väl där fick vi lite fri tid att gå och kolla in paraden, ta bilder och ta in det i en timme innan det var dags för samling igen.

Flygplan med färgad rök

Hej bloggläsare, Linnea här! Paraden var av något helt annat. Mäktigt, intressant och rumänsk tradition. Att se 4 000 soldater från alla medlemsländerna i NATO var både häftigt och en stor skillnad från hur det är i Sverige. Att visa upp vapen och hur mycket makt ett land har är något inte jag är van med, vilket Sverige inte gör. Flygvapen, soldater, pansarvagnar, poliser och hästar var alla med och firade dagen och marscherade på boulevarden. Det blev ändå en bra blandning med skrattande, glada och flagg vinkande rumäner, barn och en klass från Uppsala. I början hade vi svårt att se paraden men till slut efter lite staket klättrande så hittade vi en perfekt plats där alla i gänget kunde se. Kameran gick i lågor och det var mycket att se och man ville spara minnena för alltid. Det här firandet kommer bara att ske en gång och det var idag. Det var en mäktig känsla att firandet var när vi var här på studieresa, kunde inte vara bättre planerat ;). Jag fick känna gemenskap med rumänerna och de var välkomnade och ville fira med oss. Senare på kvällen gick vi till en julmarknad som var väldigt vacker. De spelades live musik och stämningen var otrolig. Vi ställde oss och dansade själva men blev fort indragna av rumänerna som ville dansa med oss. Skrattandes och studsande fick vi dela en viktig dag med rumäner med deras traditioner.

Glada på marknad

Tjena nu är det Madde här. Som Linnea sa var paraden extremt mäktig och intressant, det var extremt många intryck som gjorde att man fick en mycket större inblick i hur mycket människorna i Rumänien faktiskt uppskattar landet. När vi gick mot paraden såg man många, många personer viftade med flaggor och gick runt glada och taggade inför dagen. Paraden var lång. Jag tyckte det var så fascinerande att se alla personer där så glada och stolta. Många klappade händerna, andra hoppade runt av glädje och några gjorde allt för att kunna se så mycket av paraden som det gick. Man såg barn klättra i träd och vuxna som stod på bänkar för att se bättre. Man kunde verkligen se glädjen i deras ögon och att landet är älskvärt. En viktig dag för alla. Flaggan verkar vara en väldigt viktig symbol för de då hela paradgatan hade den rumänska flaggan uppsatt på nästan alla träd och alla personer gick runt med en varsin flagga. Jag tyckte det var coolt att även polisbilarna hade tryckt på den rumänska flaggan på bilen som en symbol för kärleken till dagen. Jag tyckte paraden var både fascinerande och lärorikt.

Elever på julmarknad

Nu är det Wilma här som skriver. Hela denna dag har varit väldigt lärorik, intressant och sjukt mysig i allmänhet. Jag tänkte berätta lite mer om kvällen och vad som stod på schemat då.

Klockan var 17.40 och det var snart dags att gå ner till lobbyn och ha samling inför promenaden till middagen. Vi tre satt i sängen och hade lite förväntningar och tankar inför kvällen om just julmarknaden. Vi hade tankar om att det skulle vara en liten skridskobana där folk kunde ha kul och olika stånd runt omkring med saker att erbjuda, så som julpynt och godis. Men vi hade även förväntningar om att de skulle stå med plingade klockor som gör att man får en lite starkare julkänsla. 18.00 började vår promenad mot stan, där vi skulle äta middag. Idag blev det en grekisk restaurang med hög musik och en härlig stämning. De som ville begav sig därefter till julmarknaden. Den var placerad nedanför det ståtliga palatset som var upplyst i den rumänska flaggans färger. När vi väl kom inte på området möttes vi av hög live musik från den stora scenen, vilket var rumänsk folkmusik.

Mat på marknad

Marknaden var bättre än förväntat. Vi fick mer känsla av gemenskap med rumäner och omgivningen runt oss. Det var en positiv upplevelse för oss alla då det var trevligt och intressant att se.

Summering av dagen är att den har varit lärorik, intressant och väldigt mysig med alla positiva miner ifrån oss och alla runt omkring. Dagarna går väldigt fort och det känns som vi vart här i en vecka redan och som vår lärare sa ”att dagarna är korta när vi har rutiner men så fort vi bryter rutinerna blir dagen mycket längre”. Nu ser vi fram emot morgondagen med besök av Draculas slott!

/ Rum 325 (Wilma, Linnea och Madde)

barn tittar på parad

Nadiasoldat

parad

julmarknadjulmarknad