Dag-1 Touchdown in Bucharest

På väg mot Bukarest
Larmet på 2.50, upp och iväg mot Uppsala Centralstation. En efter en droppade vi in; trötta, frusna och förväntansfulla. I år kom vi av vid rätt terminal på Arlanda och efter en fight med incheckningsapparaten satt vi plötsligt där på planet. Upp och iväg.

Mellanlandning på Schiphol i Amsterdam och nytt Europarekord i löpning för att hinna till planet mot Bukarest. Alla väskor kom fram, busschauffören på plats och raka vägen in i metropolens hetsiga eftermiddagstrafik. På väg mot nya äventyr med ett skönsjungande gäng längst bak i bussen. Längs boulevarden är trottoarerna smyckade i mängder med rumänska flaggor, och högtalare med traditionell skönsång. Uppladdning inför 100-årsfirandet av den Rumänska nationaldagen på lördag. En glimt av palatset, revolutionstorget och gamla stan – alla viktiga delar som vi ska besöka i morgon, viktiga för att förstå Rumäniens komplexa historia.

Hotellet ligger centralt, med gångavstånd till det mesta. Fräscht och upprustat; till och med en kitschig julgran väntade i lobbyn! Hungriga och trötta ramlade vi in på en restaurang, och efter en hel del famlande med en meny som enbart var skriven på rumänska kunde vi avsluta dagen på fulla magar. Vi samlades och gick genom årets upplaga av fältstudien som eleverna ska genomföra under veckan. Snart stapplar vi i säng för att ladda batterierna för morgondagen. 9.45 ska vi vara på plats för guidad tur i Parlamentspalatset. Undrar hur många av palatsets 1.100 rum vi kommer traska genom?

Flugit, skrattat, ätit! Nu: Sova.

Underhållning på flyget

Vi har landat!

Kallt i sektor 3 i Rumänien