Grillskas studenter lär fjärdeklassarna att åka skidor

Elever på Grillska gymnasiet i Stockholm deltar i projektet Alla på snö.
2022-02-01
Alla på snö. Så heter projektet som initierats av Svenska Skidförbundet och utförs av studenterna på Grillska Gymnasiet i Stockholm. Uppgiften är att lära Stockholms 10-åringar att åka skidor.

Svenska Skidförbundet har drivit projektet ”Alla på snö” i flera år, men det här är första året som Grillskas studenter deltar.

Det är eleverna i barn- och fritidsprogrammet, med inriktning fritid och hälsa, som deltar. Varje tisdag och fredag i februari ska de lära ett antal fjärdeklassare att åka både längd och utför, förklarar Kristin Holmberg som är programledare för årskurs 3.

Stort intresse

Studenterna har själva gått en grundutbildning hos Skidförbundet, långt ifrån alla har erfarenhet sen tidigare, för att kunna lära ut konsten att stå på ett par skidor. Och intresset från Stockholms fjärdeklassare är stort. Ett tjugotal skolor har redan anmält sig, så det är nästan fullbokat, enligt Kristin Holmberg. Längdskidorna körs på Spånga IP, Gärdet och i Ågesta, medan slalomsvängarna lärs ut i Hammarbybacken. Allt är gratis. Skidförbundet står för utrustningen.

- Det handlar ju mest om att förmedla snöglädje, menar Kristin Holmberg. Det är ju ingen prestationsmätning. Eleverna ska helt enkelt få fyrorna att stå på ett par skidor.

Bedöms inte på skidåkningen

Nej, det är projektarbetet, inte skidåkningen, som ska bedömas. Förutom att få de yngre att uppskatta snö och skidåkning, är det också förmågan att arbeta i grupp som ska tränas. Men många av eleverna i klassen satsar också på att bli idrottsledare av något slag.

En av dem är Benjamin Glimtoft, som satsar på träning och idrott. För honom är det inte heller första gången som han står på ett par skidor.

- Nej, jag är en ganska van skidåkare, så jag behövde inte riktigt någon introduktion. Men det är ett intressant projekt, och jag tycker att det ska bli väldigt roligt, säger han innan han ger sig ut i backen med fjärdeklassarna.  
 

Kristin Holmberg
Grillska Stockholm
Lärare
Barn- och fritidsprogrammet samt Samhällsvetenskapsprogrammen