Max är på väg mot en proffskarriär med 14 000 timmar och flera vinstpokaler i bagaget

Max esport
2023-05-29
Det var storebror som fick honom att börja för 13 år sen. Nu är Max Gustafsson lagkapten för både skollaget och juniorlandslaget i esport och har siktet inställt på en proffskarriär.

Med 14 000 timmars spelande bakom sig hör han numera till de bästa Counter Strike-spelarna i Sverige.

  • Jag har spelat många, många många timmar, säger Max Gustafsson som snart tar studenten efter tre års studier på El- och energiprogrammet med träningsprofil esport.

I snitt spelar han 40 timmar i veckan, vilket är som vilket heltidsjobb som helst. Just nu funkar det bra, eftersom han har praktik – givetvis med koppling till esport. Han har utbildat esportlärare, vilket gett honom möjlighet att spela själv också.

Satsar på en proffskarriär

Med så många timmars spelande i bagaget, är det klart att han vill satsa på en proffskarriär. Efter studenten och sommarjobb hoppas han därför på så bra resultat att han kan få lön för sitt spelande. För tillfället spelar han för Kappa Bar, och det är de som avgör om hans resultat är tillräckligt bra för att ge honom chansen som proffs.

Det var inte svårt för Max Gustafsson att välja gymnasieskola. Han hade koll på de esportinriktningar som finns, och när han såg att före detta Counter Strike-mästaren Andreas ”znajder” Lindberg var lärare på Grillska var valet lätt.

  • Jag ville kunna kombinera min hobby med skola, och det här var perfekt, säger han.

Lagkapten efter ett år

Så perfekt, faktiskt, att han bara ett år senare blev lagkapten för skollaget, och strax efter det utsågs han också till lagkapten för juniorlandslaget. Som lagkapten och coach är hans främsta egenskap att han behåller lugnet när de ligger under eller förlorar, menar han själv.  Han håller humöret upp och är alltid positiv. Det underlättar för honom att coacha de andra.

  • Efter så många timmars spelande blir jag inte arg när jag förlorar längre, säger han. Jag ser det mer som en möjlighet att lära mig mer.

Drivet att spela handlar numera mer om att vilja bli bäst än att det är roligt.

  • Det är inte alltid roligt att spela längre, men för att bli bäst måste man lägga ner tid, konstaterar han och understryker att det är en sådan mentalitet som krävs för att lyckas.

Under hans ledning har skollaget skördat flera framgångar.  De senaste åren har de vunnit eller kommit tvåa i skolmästerskapen. Snart är det dags igen.

  • Senast blev vi tvåa, så nu ska vi vinna, säger han segervisst.

Gillar att resa

Han har också nyligen varit i Polen och tävlat, vilket gav mersmak. Att som proffs få resa runt i världen och delta i olika mästerskap, skulle passa honom som hand i handsken.

     - Jag tycker om att resa, att träffa människor och möta nya kulturer, säger han.

Så vi önskar honom stort lycka till med den ambitionen. Och det gör nog även storebror, förstås, som är orsaken till alltihopa. Han spelar inte längre. Kanske för att konkurrensen från lillebror blev för stor.

Andreas "znajder" Lindberg esport
Andreas Lindberg
Grillska Örebro
Instruktör träningsprofil esport, lärare IT-ämnen