Från Grillska direkt in i damallsvenskan

Anna Elitfotboll
2022-01-31
Hon började som sex-åring i IFK Lindesberg, tog vägen via Grillska och vidare in i KIF Örebro och damallsvenskan. I mars signerade Anna Sandberg sitt första A-lagskontrakt och nu satsar hon allt på fotbollen.

När hon som sex-åring spelade fotboll i IFK Lindesberg, var hon Lionel Messi. Idag hämtar Anna Sandberg sin inspiration från fler än en spelare. Men när det gäller själva sporten finns ingen konkurrens. Det är fotboll som gäller.

  • Jag spelade lite handboll ett tag också, men det är fotbollen jag brinner för, säger hon.

Satsar så mycket hon kan

Och det märks! Det är inte för inte hon fick erbjudande om en plats i KIF Örebro, och därmed också damallsvenskan. A-lagskontraktet löper på fyra år så efter studenten i vår satsar hon heltid på fotbollen.

  • Jag vill satsa så mycket jag kan på fotbollen och se hur långt jag kan komma, säger hon.

Så även om hon tycker det är lite vemodigt att sluta på Grillska och helst inte vill lämna alla kompisar och den fina sammanhållningen de haft där, får hon ju mer tid till fotboll. De flesta kompisar hänger nog också kvar – eftersom de delar hennes intresse. Förutom Anna är de ytterligare 44 fotbollsspelare som lämnar Grillska nästa år. I varje årskurs finns det en fotbollsklass som lägger merparten av sina morgnar på träning, antingen fotboll eller gymträning.

  • Det är lite synd att sluta, säger hon. Det har alltid känts väldigt hemma och tryggt på skolan. Vi har en bra relation och kan alltid prata med våra lärare.

Trivts på Grillska

Och eftersom hennes största fritidsintresse också varit en del av undervisningen förstår man att hon har trivts som fisken i vattnet. Men hon har ägnat sig åt annat också. Inriktningen har varit samhälle och beteendevetenskap, och drömyrket (efter fotbollskarriären) är polis.

När hon inte tränar fotboll, så är det löpträning och styrketränings som står på agendan. I dagsläget kombinerar hon 4 – 5 träningspass med laget varje vecka med skolans 3 – 4 fotbolls- eller gympass. Ändå lyckas hon klämma in lite tid med kompisar ibland också – fotbollskompisar. Och det händer att de tittar på – fotboll.

  • Jo, visst blir det en hel del fotboll, erkänner den inbitna fotbollsälskaren.

Årets spelare och Årets genombrott

Förutom att hon plockats upp från F19 till A-laget och jobbat sig till en ordinarie plats i startelvan och blivit uttagen till F19-landslaget, har Anna Sandberg under året också blivit utsedd till Årets spelare av KIF: s supportrar, samt nominerad i kategorin Årets genombrott i Damallsvenskans Bästagalan.

Vilket år! Och nu när den första nervositeten för att spela matcher i allsvenskan har lagt sig, kan man ju bara ana vilket år 2022 kommer att bli. 

Thomas Bengtson Elitfotboll Örebro
Thomas Bengtsson
Grillska Örebro
Lärare idrott och hälsa, instruktör Elitfotboll