Hantverksprogrammet frisör

Elever på Hantverksprogrammet Frisör
Är du intresserad av styling, trender, hårdesign och mode? Frisörprogrammet hos oss låter dig arbeta kreativt och praktiskt med just det. Du får också möjlighet att göra första delprovet i gesällbrevet så du kan gå direkt ut i yrket efter studenten.

Hos oss får du öva upp din kompetens både i skolan och på salong. Utbildningen passar dig som vill arbeta som frisör, stylist, frisörtekniker, säljare av skönhetsprodukter och också dig som vill öppna egen salong eller arbeta i modebranschen. Du får naturligtvis möjlighet att läsa kurser för att få grundläggande behörighet för studier på högskola eller universitet om du vill det.

Inom frisöryrket finns goda möjligheter till jobb direkt efter studenten. Under utbildningen lär du dig olika frisör- och designtekniker och du tar emot betalande kunder i skolans fina salong. Att styla och designa för evenemang ingår i utbildningen. Vi jobbar till exempel med modereportage och olika högtidsuppdrag. Frisörelever hos oss har bland annat haft uppdrag för BröllopsMagasinet och stylat unga forskare för Nobelfesten. Vi jobbar med Matrix, Wella och Waterclouds.

 • År 1 – Vi lär oss grunderna inom olika stylingtekniker, håruppsättning på långa och korta hår. Vi lär oss klippning, färgning och slingor både praktiskt och teoretiskt.  
 • År 2 – Vi fördjupar våra kunskaper inom tex. olika stylingtekniker på långa och korta hår, klippning, färgning slingor på dockor. Vi tar emot kunder och modeller i vår salong.
 • År 3 -Vi fokuserar på gesällbrev och yrkeslivet efter gymnasiet. Vi övar upp säkerheten inom de olika frisörteknikerna på kunder, modeller och dockor. 
   

Du lär dig praktiskt

Under dina tre år är du ute på praktik (APL) i sammanlagt 15 veckor. Du får träna på det du lärt dig i skolan och du får utveckla nya förmågor som krävs i yrket. Samtidigt bygger du ditt kontaktnät för framtida anställning. 
Du lär dig att designa och skapa utifrån kundernas önskemål och du tränar på kommunikation, bemötande och att ge god service. 
Om du vill prova hur det är att driva eget företag får du starta ett UF-företag i samarbete med Ung Företagsamhet och driva det ett år.

Stylist eller högskolebehörighet

Du får undervisning av lärare som har goda kontakter och erfarenhet från branschen och skolan har ett gott samarbete med branschrådet i Stockholm.
Du kan välja att läsa vårt förberedande stylistpaket med makeup och modestyling och möjlighet till diplomering i Smart styling eller att läsa till högskolebehörighet.

Gesällbrevet

Skolan betalar för och hjälper dig förbereda dig för delprov 1 i gesällbrevet – frisörbranschens yrkesbevis. Efter att du klarat delprov 1 kan du jobba hos en frisör och du gör sedan det slutliga gesällprovet – delprov 2. Läs mer på frisorforetagarna.se

En gemensam pedagogisk modell

På Grillska gymnasiet arbetar alla skolor och program med en gemensam pedagogisk modell. Den utgår från vår idé, vision och värdegrund, och har åtta kännetecken. 

Här kan du läsa mer om vår pedagogiska modell.

Hantverksprogrammet frisör byter namn 2021

(men ingenting ändras hos oss)

På Grillska Gymnasiet Liljeholmen har vi sedan 2013 utbildat frisörer med gedigen kunskap om hårdesign, mode, styling och trender. 

Nu ändras gymnasieprogrammets namn men utbildningen hos oss kommer fortsätta leda mot yrket frisör. 

 • 1 juli 2021 byter Hantverksprogrammet inriktning frisör namn till Hantverksprogrammet inriktning frisör, barberare och hår- och makeupstylist. 
 • Skolverket gör namnbytet för att det ska bli tydligt för Sveriges elever att det framöver finns tre olika yrkesutgångar på programmet.
 • Varje skola som erbjuder programmet väljer vilken yrkesutgång man väljer att utbilda eleverna mot – frisör, barberare eller hår- och makeupstylist.

Grillska Gymnasiet väljer att fortsätta utbilda för yrkesutgången frisör.

Det gör vi för att

 • Vi har utbildat frisörer sedan 2013 och vi vet att våra elever får jobb i branschen
 • Vi får uppdrag för skolans elever som bevisar att vi är bra på det vi gör
 • Vår frisörutbildning fortfarande kan erbjuda eleverna specialiseringskurser inom makeup och styling samtidigt som de får frisörkurserna för gesällbrevet

Välkommen att bli en del av frisörbranschen!

Om du inte är behörig till programmet kan du läsa det som programinriktat val.

 

Susanne Törnblom
Grillska Liljeholmen
Förstelärare

Korta fakta

Hantverksprogrammet frisör

 • Hantverksprogrammet, yrkesutgång frisör 
 • Yrkesexamen inom ett yrke med goda chanser till jobb 
 • Skolan bekostar delprov 1 i Gesällbrevet 
 • Kurser för högskolebehörighet som tillval 
 • Jobba på riktigt på skolans egen salong 

Anmäl intresse här!