El- och energiprogrammet - inriktning dator- & kommunikationsteknik

Labb på Grillska Liljeholmen
För dig som vill arbeta med datorer och morgondagens tekniska lösningar och för dig som vill kombinera dina studier med e-sport.

Om utbildningen

Programmet ger en yrkesexamen – perfekt för dig som vill gå direkt till jobb. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare. Efter studenten kan du arbeta med datorer, informationsteknik och digitalisering. Du lär dig om nätverk, teknisk support och webbutveckling.  

  • ÅR 1 - Lär dig grunderna om datorer och digitalisering och få en första bild av dagens och morgondagens teknik i vårt samhälle. Du får lära dig att arbeta med hemsidor och elektronik.
  •  ÅR 2 - Lär dig hur digital kommunikation fungerar och lär dig konstruera och designa egna nätverk. Du får göra praktik på företag (APL). 
  • ÅR 3 - Du får bygga fysiska, såväl som virtuella nätverk. Ditt gymnasiearbete förbereder dig för det yrke du siktar mot. Även i åk 3 är du ute i verkligheten på APL. 

Kursexempel

Webbutveckling, kommunikationsnät, elektronik och mikrodatorteknik, nätverksteknik. 

Möjliga framtida yrken 

Nätverks- eller supporttekniker, system­ansvarig, IT-arkitekt, teknisk säljare. 

Få allmän behörighet till högskola

Vill du studera vidare på högskola/universitet efter gymnasiet? Du har alltid rätt att välja till de kurser du behöver för det.

E-sport som individuellt val

Du kan välja e-sport som indviduellt val och får då möjlighet att öva och lära dig teknik, strategi och etik på skoltid. Du blir del av skolans e-sportlag och kan delta i tävlingar med andra Grillska-skolor men också i nationella tävlingar som Gymnasieligan. Det ingår också mental och fysisk träning och du får själv vara med och arrangera e-sportsevenemang. Inom e-sporten arbetar vi nära Area Academy som startats och drivs av stora e-sportsprofiler. Deras kvalitetssäkrade tränings- och lektionsupplägg ger oss en bra bas för undervisningen. Area Academy använder sig av erfarenheter och kunskaper från e-sporten i pedagogiken och certifierar skolans e-sportslärare för att kunna ge dig en utbildning upp till elitnivå.

Vår samarbetspartner Area Academy använder sig av erfarenheter och kunskaper från e-sporten i pedagogiken och certifierar skolans e-sportlärare för att ge eleverna en utbildning på elitnivå.

Se kort en film och läs mer om samarbetet. 

En gemensam pedagogisk modell

På Grillska gymnasiet arbetar alla skolor och program med en gemensam pedagogisk modell. Den utgår från vår idé, vision och värdegrund, och har åtta kännetecken. 

Här kan du läsa mer om vår pedagogiska modell.

Om du inte är behörig till programmet kan du läsa det som programinriktat val

Ingrid Paulsson
Grillska Stockholm
Lärare
Allan Sjöholm
Grillska Liljeholmen
Lärare

Korta fakta

El- och energiprogrammet, inriktning dator- och kommunikationsteknik

  • 15 veckors praktik (APL) ger praktisk erfarenhet och bra kontaktnät 
  • E-sport i samverkan med Area Academy som tillval 
  • Rätt att få grundläggande behörighet till högskola eller universitet 
  • Direkt och snabb väg in på arbetsmarknaden efter utbildningen 
  • Behovet av personer med kunskap om informationsteknik och digitalisering ökar 

Anmäl intresse här!