Läs socialt entreprenörskap på Grillska Gymnasiet Kungsholmen

Socialt entreprenörskap på Grillska Gymnasiet Kungsholmen
Tycker du att det är lika spännande att lösa samhällsproblem som att göra karriär? På Grillska Gymnasiet Kungsholmen kan du göra Stockholm till en bättre stad på skoltid.

Kombinera dina kreativa idéer med att skapa nytta för samhället och andra individer. Inom begreppet socialt entreprenörskap är samhällsvinsterna minst lika viktiga som de ekonomiska. 

Anordna samhällsevent

I kursen Entreprenörskap får du på ett handfast sätt vara med och förändra samhället genom sociala projekt. Du och din klass påverkar det som händer i verkligheten. Till exempel kan du anordna en jullunch för hemlösa i Stockholm tillsammans med Sveriges kockelit, eller utveckla en app som tar tillvara på kantstötta livsmedel som annars skulle ha slängts.

– Socialt entreprenörskap är perfekt för dem som vill bidra till att motarbeta de orättvisor som finns i samhället. Du kommer få möjlighet att skapa och driva ett eget välgörenhetsprojekt och testa dina idéer själv eller tillsammans med andra, säger Pauli Crescentini som är lärare i entreprenörskap. 

Hundra liter soppa mot sexslavhandeln

Eleverna på skolan har startat och drivit flera projekt inom socialt entreprenörskap. Världens längsta fredsbakelse, klädinsamling för Stockholms hemlösa och Rosa bullar är bara några av initiativen som samlat in tiotusentals kronor till bland annat UNHCR och Cancerfonden. Samtidigt har det gett elever chansen att fördjupa sig i sociala missförhållanden och bidragit till en känsla att vem som helst kan göra världen till en lite, lite bättre plats. 

Jag tycker att socialt entreprenörskap är bra eftersom att man får en känsla av att man själv kan hjälpa till och att man kan göra skillnad för någon annan. 

Elev, restaurangprogrammet årskurs 2

Under det senaste projektet lagades hundra liter soppa på "fula" men fullt ätbara livsmedel som skulle ha kastats av butiker. Syftet var att uppmärksamma det faktum att det varje år slängs 125000 ton mat av livsmedelsbutiker i Sverige. 

– Framförallt var det grönsaker som hade någon skönhetsfläck och som hade hamnat i butikernas sopcontainrar, om inte skolan tagit hand om dem, berättar Pauli Crescentini. 

Den goda soppan såldes på julmarknaden i Sundbyberg och pengarna från insamlingen donerades till organisationen Love Nepal, som arbetar för att frigöra barn från sexslavhandel. 

Vill du veta mer om vårt arbete inom socialt entreprenörskap? Hör gärna av dig med frågor. 

Påverka samhället
Vill du plugga socialt entreprenörskap och påverka morgondagens samhälle? Sök till Grillska Gymnasiet Kungsholmen.

 

Paulina
Paulina Crescentini
Grillska Kungsholmen | Lärare i samhällskunskap och entreprenörskap, mentor RL23A, förstelärare