Restaurangprogrammet - kök och servering

Restaurangprogrammet, kök och servering
Gillar du att laga god mat? Drömmer du om ett framtida yrke med högt tempo och teamkänsla? Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig möjlighet till både yrkesexamen och behörighet till högskolan.

 

Allt om restaurangprogrammet på 5 minuter - klicka här! 

 Restaurangprogrammet Grillska Gymnasiet KungsholmenPå restaurangskolan Grillska Gymnasiet Kungsholmen är helhetsbilden från råvara till serverad måltid viktig. På programmet med inriktning mot restaurang (kök och servering) får du lära dig hur branschen fungerar. Du läser bland annat kurser i matlagning, mat och dryck i kombination, servering, bar och drycker samt livsmedel och näringskunskap. 

Från och med augusti 2020 finns vi i nya fina lokaler på Lindhagensgatan på Kungsholmen.

Yrkesprogram med högskolebehörighet som tillval

Restaurangprogrammet är ett yrkesprogram. Det innebär att du direkt efter avslutad utbildning kan påbörja en yrkesbana. Du kan välja att läsa högskoleförberedande kurser. Programmet passar dig som vill bli kock, arbeta i en matsal med service och drycker, som bartender eller dig som vill driva ditt eget företag.

Lär dig det praktiska i vår restaurang

Restaurangprogrammet
Programmet ger dig yrkesexamen och möjlighet till grundläggande behörighet till högskola.

Du arbetar praktiskt i vår restaurang och lär dig att laga mat från grunden på ett ekologiskt och hållbart sätt. Du lär dig också att bemästra konsten att skapa en helhetsupplevelse med mat, dryck och miljö och får kunskaper om hur du startar en egen verksamhet. 

Stor del av utbildningen på en arbetsplats

I utbildningen ingår minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande, APL. På arbetsplatsen är du med där det händer och prövar hur det är att vara en del av ett team. Du lär dig att varje del och minsta detalj är viktig på restaurangen för att gästen ska bli nöjd och komma tillbaka.

Kolla in filmen om hur APL funkar. Klicka på bilden här nedanför! 

APL på Grillska Kungsholmen
Vi ser till att du hamnar på en APL-plats där du kan utvecklas och växa. 

Prova att driva eget företag

På alla våra program ingår en kurs i entreprenörskap, här med koppling till restaurangbranschen. Vill du prova att starta ett företag kan du bilda ett UF-företag via Ung Företagsamhet och driva det under ett läsår. 

Restauranginriktning

Utbildningen fokuserar på restaurang som en helhet, du läser kurser som ger dig en bred grund i ditt yrkesval längre fram i livet och du får den flexibilitet som branschen efterfrågar.  

I kurserna Matlagning 1, 2 och 3 får du kunskaper om råvaror, tekniker och metoder. I nästa steg kopplas drycker på och du får kunskap om måltiden som helhet, genom mat och dryck i kombination. 

I matsalen lär du dig grunderna i servering 1, tekniker, uppdukning och matsalsorganisation och hur du blir ett säljproffs i matsalen.

I kursen Barteknik lär du dig klassiska och trendiga drinkar från världens alla hörn, att prisberäkna och skriva drinklistor.

Under utbildningen får du också lära dig om kaffets ädla konst, olika bryggmetoder, hur du hanterar maskiner och att skumma mjölk till en perfekt cappuccino. 

Anmäl dig till öppet hus här

Erika Bosta
Erika Bosta
Grillska Kungsholmen
Rektor

Korta fakta

Restaurang- och livsmedelsprogrammet kök och servering

  • Yrkesexamen med högskoleförberedande kurser
  • Internationellt yrke med stora chanser till jobb efter examen
  • Kurs i entreprenörskap och möjlighet att starta UF-företag
  • APL (praktik) minst 15 veckor under din utbildning

Anmäl intresse här!