Allt om restaurangprogrammet på 5 minuter - klicka här!
På restaurangskolan Grillska Gymnasiet Kungsholmen är helhetsbilden från råvara till serverad måltid viktig. På programmet med inriktning mot restaurang (kök och servering) får du lära dig hur branschen fungerar. Du läser bland annat kurser i matlagning, mat och dryck i kombination, servering, bar och drycker samt livsmedel och näringskunskap.
Från och med augusti 2020 finns vi i nya fina lokaler på Lindhagensgatan på Kungsholmen.
Yrkesprogram med högskolebehörighet som tillval
Restaurangprogrammet är ett yrkesprogram. Det innebär att du direkt efter avslutad utbildning kan påbörja en yrkesbana. Du kan välja att läsa högskoleförberedande kurser. Programmet passar dig som vill bli kock, arbeta i en matsal med service och drycker, som bartender eller dig som vill driva ditt eget företag.
Lär dig det praktiska i vår restaurang

Du arbetar praktiskt i vår restaurang och lär dig att laga mat från grunden på ett ekologiskt och hållbart sätt. Du lär dig också att bemästra konsten att skapa en helhetsupplevelse med mat, dryck och miljö och får kunskaper om hur du startar en egen verksamhet.
Stor del av utbildningen på en arbetsplats
I utbildningen ingår minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande, APL. På arbetsplatsen är du med där det händer och prövar hur det är att vara en del av ett team. Du lär dig att varje del och minsta detalj är viktig på restaurangen för att gästen ska bli nöjd och komma tillbaka.
Kolla in filmen om hur APL funkar. Klicka på bilden här nedanför!

Prova att driva eget företag
På alla våra program ingår en kurs i entreprenörskap, här med koppling till restaurangbranschen. Vill du prova att starta ett företag kan du bilda ett UF-företag via Ung Företagsamhet och driva det under ett läsår.
Restauranginriktning
Utbildningen fokuserar på restaurang som en helhet, du läser kurser som ger dig en bred grund i ditt yrkesval längre fram i livet och du får den flexibilitet som branschen efterfrågar.
I kurserna Matlagning 1, 2 och 3 får du kunskaper om råvaror, tekniker och metoder. I nästa steg kopplas drycker på och du får kunskap om måltiden som helhet, genom mat och dryck i kombination.
I matsalen lär du dig grunderna i servering 1, tekniker, uppdukning och matsalsorganisation och hur du blir ett säljproffs i matsalen.
I kursen Barteknik lär du dig klassiska och trendiga drinkar från världens alla hörn, att prisberäkna och skriva drinklistor.
Under utbildningen får du också lära dig om kaffets ädla konst, olika bryggmetoder, hur du hanterar maskiner och att skumma mjölk till en perfekt cappuccino.
Dela detta med dina vänner

Korta fakta
Restaurang- och livsmedelsprogrammet kök och servering
- Yrkesexamen med högskoleförberedande kurser
- Internationellt yrke med stora chanser till jobb efter examen
- Kurs i entreprenörskap och möjlighet att starta UF-företag
- APL (praktik) minst 15 veckor under din utbildning