Michaela tog medalj i SM för unga bagare

Michaela vann medalj på SM
Michaela Andersten, tidigare elev på Grillska Gymnasiet Kungsholmen, tog under SM för unga bagare en meriterande bronsmedalj och får nu tävla för svenska juniorbagerilandslaget.
- Jag är så tacksam för alla som hjälpte mig med förberedelserna, stöttat mig, svarat på alla mina frågor och såklart de som lånade ut lokalerna jag fick träna i. Utan dem hade jag inte kommit så långt, säger Michaela Andersten.

SM Unga Bagare, som avgjordes i Göteborg helgen 14-15 mars, syftar till att kora Sveriges bästa unga bagare och är öppen för ungdomar upp till 24 år. Bronsmedaljen i tävlingen gick till Michaela Andersten som tog studenten från Grillska Gymnasiet Kungsholmen (dåvarande Sundbyberg) våren 2020.

 

Hur kändes det att tävla i SM för unga bagare?

- Det var så otroligt roligt och lärorikt! Sedan jag bestämde mig för att söka till tävlingen har det varit en fantastiskt resa. 

- Att få träffa så fantastiskt duktiga bagare och att få göra det här tillsammans med dem var jättekul. Jag var såklart jättenervös, men när jag var inne i tävlingen släppte det lite och det var bara att fokusera på bakningen. Det var skönt att alla verkade lika nervösa och att vi faktiskt hjälpte varandra lite under tävlingen. Att träna inför tävlingen var nästan det roligaste. Att få planera allt, att försöka få allt att passa in i temat jag valde och att träna så mycket som möjligt. 

Vilka var dina känslor när du kom på prispallen?

- Jag var mest chockad faktiskt men jag kunde inte sluta le (det var ju lite svårt att se eftersom vi hade masker på oss). Jag trodde inte att jag skulle komma i topp fyra och så kommer jag på tredje plats. Det var helt fantastiskt! Jag är verkligen jättenöjd med en tredje plats (den här gången). 

Vilka moment i tävlingen är du särskilt nöjd med?

- Mina bullar såklart eftersom jag fick pris för bästa bulle men jag är överlag rätt nöjd med allt. Frallorna hade jag lite problem med när jag tränade men de blev jättebra på tävlingen så dem är jag lite extra nöjd med. 

Får tävla med landslaget

Vad händer nu?

- Nu är jag tillsammans med de andra som kom i topp fyra med i juniorbagarlandslaget. Vet inte riktigt vad det innebär än så det får vi se men vad jag har hört är det jätteroligt och man lär sig otroligt mycket. 

Vad har du för ambitioner för framtiden?

- Svåraste frågan av alla. Jag vill så mycket och ändå vet jag inte vad jag vill och när. Jag vill fortsätta tävla för det är så roligt. Kanske att jag söker till tävlingen igen nästa år eller så testar jag en annan tävling. Årets bagare och årets konditor är tävlingar jag har funderat lite på men det krävs nog lite mer erfarenhet tror jag. 

- Jag har velat öppna eget konditori sedan jag var åtta år gammal och det håller jag kvar vid men först vill jag testa mycket och lära mig mer. 

  

Johanna öppnade eget patisserie efter gymnasiet.

Läs mer här.