“Det är de personliga berättelserna och erfarenheterna som berör, och därför ville vi plocka in detta. Det är kanske först då som eleverna verkligen förstår, när de får ett ansikte på personen som varit med om detta.”
Eleverna får ta del av föreläsningar av såväl tidigare kriminella, de som drabbas av gängkriminalitet, och de som är yrkesverksamma inom området. Bilden är från tisdagens föreläsning av Niklas Ådin som har arbetat länge inom kriminalvård i Eskilstuna.
“Gängkriminalitet är en av våra mest aktuella frågor just nu och många elever är intresserade av detta och vill arbeta med denna typ av frågor i framtiden. Därför vill vi också visa vem det är som jobbar med det här och hur arbete med det här verkligen går till.”
Elever visar stor uppskattning för projektet, och just inslagen med utomstående föreläsare är det som uppskattas mest.
“Att se in i personerna som är involverade i kriminaliteten och se deras anledning till att de hamnade där är vad som berör. Projektet går in på den djupare kopplingen till händelserna som man kanske inte får via till exempel nyheterna. Genom att få höra berättelser från personer som verkligen är nära eller inne i det här får vi en starkare koppling till ämnet, och det blir lättare för oss att förstå hur man hamnar där.”
Det är tredje året detta projekt genomförs på samhällsprogrammet, och det finns en vision om att det ska vara ett återkommande arbetsområde för alla som läser samhällsprogrammet på Grillska i Eskilstuna.
Dela detta med dina vänner
