Morgan på teknikprogrammet

Morgan på teknikprogrammet
2021-11-29
Morgan går teknikprogrammet på Grillska Gymnasiet i Eskilstuna är intresserad av webbutveckling och företagande. När han valde gymnasieprogram ville han gå ett brett program men lockades extra mycket av kurser inom E-sport och att få möjlighet att driva UF-företag.

Hur upplevde du skolan när du först började här?

Skolan har en väldigt inbjudande miljö där alla tar hand om varandra. Jag upplevde att mentorerna och lärarna var noggranna med att få in alla i klassen. Mentorerna jobbade för att få alla att vara med och alla lärare kommer alltid fram och säg hej till en. 

Vad var viktigt när du valde gymnasieprogram?

Teknik stod sedan innan högt upp på min lista. Jag tänkte på andra program men det blev inte av och Teknik kändes som ett bra val för mig. På andra skolor med samma program var det mycket snack om cool teknik som fanns på skolan men här hade man utöver det också snack om hur kurserna skulle hjälpa en eller att man kunde välja kurser utifrån trivsel och intresse. Jag hade också fått höra att det var stort fokus på programmering och att det skulle gå att välja E-sport på programmet. Det är ett högskoleförberedande program men man har också bred bas vad gäller praktisk erfarenhet så det ska gå att kunna börja jobba direkt med något kopplat till IT. 

Varför valde du just Grillska Gymnasiet?

En viktig grej var faktiskt att man gör ett UF-företag på alla linjer, inte bara på ekonomi. Så jag kunde gå teknik men ändå få starta ett UF-företag. Jag har alltid varit taggad på UF sedan jag hört talas om det men jag trodde aldrig det skulle vara så här roligt. Jag och mina vänner har skapat vårt egna klädmärke. Det är en sjuk grej att jag använder vår väska varje dag, att jag liksom varit med och skapat den och det är mitt liksom. Vi känner också att vi gör något bra då vårt företag också sprider uppmärksamhet för mental ohälsa. Nuförtiden har vi ju mer och mer egenföretagare i samhället, det är så världen ser ut och varför ska vi inte lära ungdomar, vår framtid, att driva företag? Att lära sig om att ta hand om skatt, att kunna ta kontakt med banker, hur man lär sig prata med folk som kan investera i en och liknande.

Vad får man göra på programmet?

Programmeringen är det som kanske kännetecknar just en teknisk linje, och där får vi jobba med kända programmeringsspråk. Man har alltid en grund där som man utgår från ochs å lägger vi till lite varje gång. I början var det såklart svårt men nu har vi redan gått igenom så mycket att det går att börja jobba med konsoler bra och så. Datakunskapen är en rolig kurs! Nu får vi bygga datorer där vi också får en bättre förståelse för vad de olika sakerna gör, historien bakom dem och hur allt egentligen fungerar. Webbutveckling är lite som programmering men med mer design där vi får skapa webbsidor och forma hur de ser ut vilket är otroligt viktigt nu. Arbetsmarknaden inom webbutveckling är väldigt cool och det finns mycket intressant där. 

Är det något du finner unikt med den här skolan?

Att man pratar med folk man troligtvis inte hade pratat med på andra skolor är speciellt. Man hälsar inte bara på sina egna lärare utan liksom på alla lärare eller stod och snackade med kökspersonalen eller elevhälsan. Jag har aldrig varit med om att det inte går en enda dag där jag inte har en konversation med en lärare eller en socialpedagog eller de som städar på skolan. Man har alltid en vuxen att säga hej till eller prata lite med. Här är allt så öppet och det gör också så man har en bra kontakt med personal på skolan, så då är det liksom inget konstigt att gå och prata med en SYV eller kurator eller något.