Miras utbytesår i USA

Samhällselev Emma
2023-02-02
Mira som går på samhällsprogrammet var under förra läsåret på utbytesår i Texas, USA. I år är hon tillbaka och läser sitt sista år på gymnasiet i Eskilstuna.

“Det började med att jag inspirerades av min kusin som hade varit i Utah på utbytesår, och så hade min mamma varit borta när hon gick i skolan. Jag ville uppleva en ny plats och jag tyckte det lät så kul. Jag kom dit med en massa förväntningar men det blev verkligen helt annorlunda.”

Mira berättar att året i Texas med en amerikansk värdfamilj och amerikansk skola var omtumlande, många saker var jobbiga och svåra men andra saker var roliga och lärorika.

“Det var mycket i invånarnas livsstil som var olikt det jag är van vid. Dels värderingar och beteenden som var ovant för mig, men också hur vardagen såg ut. De körde extremt mycket bil och var inomhus hela tiden och gjorde sällan saker. En stor kulturkrock för mig var inställningen till vapen. Det var så vanligt och till och med romantiserat och det hade jag svårt att förstå. Att det var så självklart för så många.”

“Jag hade tur med min värdfamilj. Dels hade de bra värderingar och var väldigt välkomnande, men de reste också mycket så jag fick åka runt mycket i USA. I skolan gick jag med personer som var mycket yngre än mig. Jag fick läsa de vanliga ämnena, som matte och engelska, men också US Government och Journalism som var väldigt nytt och spännande. Vi skulle visa alla lärare respekt och det blev mer formella relationer än vad man kan ha i skolan i Sverige. Skolan var liten men jag fick några vänner bland dem som gick i årskurserna över mig.”

Även om året var omtumlande och vissa saker har varit jobbiga, är Mira ändå nöjd.

“Jag är väldigt glad att jag åkte, även om många saker var väldigt jobbiga och jag hade mycket problem, men nu i efterhand känns det som en väldigt viktig upplevelse. Om man är intresserad tycker jag verkligen att man ska göra det. Man lär sig mycket om sig själv och man växer som person.”