Mina på ekonomiprogrammet!

Mina ekonomielev
2021-12-06
Mina visste innan hon valde gymnasium att företagande och entreprenörskap var något för henne, och därför var ekonomiprogrammet ett självklart val. Hon går nu andra året på Grillska Gymnasiet.

Hur är det att gå ekonomiprogrammet?

När jag valde gymnasieprogram utgick från vad jag ville jobba med i framtiden vilket är företagande. När jag först började kändes programmet ganska allmänt, det mesta vi pluggade var inom ämnen jag kände igen. Det som var nytt och speciellt för ekonomi redan i ettan var företagsekonomi, där vi fick lära oss bland annat bokföring och andra saker som handlade specifikt om företagande. Nu i tvåan får vi specialisera oss mer genom att driva ett UF.

Vad är UF för något?

UF står för Ungt Företagande och innebär helt enkelt att vi elever får starta ett eget företag via skolan. Vi får lära oss ansvarstagande, hur man bedriver ett företag på bästa sätt och hur man kan bli en entreprenör. Jag tror att många tycker det är roligt att driva ett UF eftersom det blir ett varierat arbetssätt och en kombination av både praktiskt, kreativt och teoretiskt arbete. Det blir också extra roligt då affärsidén som ligger till grund för företaget utgår från ens egna idé och det blir lättare att hålla motivationen uppe då. Möjligheten till att driva ett UF finns ju för alla program på hela skolan men just ekonomiprogrammet är extra specialiserat på detta, vi får lära oss mer och vi berör företagande från fler perspektiv. Det passar ju bra då de flesta som läser ekonomi redan är intresserade av företagande. 

Vad får man mer göra på programmet?

I trean kommer vi få jobba med juridik, det känns spännande. Det kommer ge oss bredare kunskaper i hur företagande och ekonomi fungerar i samhället. 

Vad tycker du är bra med Grillska Gymnasiet som skola?

Skolan är väldigt trygg och bekväm. Den är liten, men på ett bra sätt. Alla känner alla så det blir en gemenskap, där alla känner igen och kan prata med alla. Blockschemat tycker jag också är väldigt bra! Man hinner göra så mycket på de lektionerna och det blir lättare sen när man vant sig. 

När du skulle välja gymnasieprogram, vad var viktigt för dig då?

Jag hade redan ett stort intresse av just entreprenörskap och företagande så ekonomi kändes självklart för mig. Man kan säga att jag utgick från vad jag vill jobba med när jag blir vuxen. 

Finns det något du önskar att någon hade berättat för dig innan ni började gymnasiet?

Ta tag i skolan från början och inte skjuta fram saker. Gymnasiet kräver att man tar ansvar själv och det är lätt att inte tänka på det om man är van vid att andra gör det åt en. Man måste strukturera upp sin egen vecka eller månad om man vill ha bra betyg. Men man får inte glömma att ha roligt, lära känna nya människor och må bra i skolan.