Läslov nästa vecka!

Jon läser
2022-10-25
Läslovet infaller nästa vecka. Från början kallades faktiskt höstlovet för potatislov och hade som funktion att eleverna skulle vara hemma från skolan och hjälpa föräldrarna att plocka potatis. Med åren kom potatislovet att kallas höstlov, men för några år sedan döptes lovet om till läslov. Syftet med detta är att ge läsningen samma utrymme detta lov som idrotten har under sportlovet.

Att läsning är viktigt för lärande är något många vet om. Litteratur, korta som långa texter, hela böcker, korta noveller eller utdrag ur längre texter är något som de flesta av lärarna på skolan använder i sin undervisning. Men läsning är ju inte bara en del av skolan utan också ett av de mest populära sätten att underhålla oss själva. Att läsa är att fly in i en annan värld, att skärma av det som händer runt omkring en för en stund. 

Jon, lärare i svenska, CrossFit och religion, och en av skolans stora litteraturälskare, läser ofta flera böcker samtidigt och har i höst bland annat läst Ett halvt liv av W.S. Naipul, en mångbottnad roman om rotlöshet, identitet, exil, kastväsende och kolonialism. Andra böcker som Jon läser denna höst är Ett oändligt äventyr av Sven-Eric Liedman som handlar om vad kunskap är, 1700-talsklassikern Candide av F. Voltaire och Norrtullsligan som berörs kvinnors situation och möjligheter i början av 1900-talets Sverige, skriven av kvinnorättskämpen Elin Wägner. 

En av skolans specialpedagoger, Ramona, har denna höst läst Profeten och idioten av Jonas Jonasson. Ramona beskriver den som en rolig bok om en domedagsprofet, även känd som högstadielärare i NO och en mästerkock utan allmänbildning. Boken bjuder på ett fartfyllt äventyr och påminner om Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Jonas Jonassons kanske mest kända roman.

Jonny, lärare i samhällskunskap och sociologi och en historieälskare av stora mått har denna höst läst Bränn alla mina brev av Alex Schulman. “I korthet kan man säga att Alex Schulman känner att han präglas av ilska. Han är arg. Alex funderar var den här ilskan kommer ifrån. Det slår honom att det här verkar vara ett karaktärsdrag som kommer från morfar.” Alex börjar nysta i sin familjs förflutna och en gripande, personlig historia från 1900-talet växer fram. 

Vill du ha hjälp att hitta din nästa läsupplevelse? Kom till skolbiblioteket på tisdags- och fredagsförmiddagar och ta hjälp av skolbibliotekarien Louise, eller fråga en lärare en hjälp. 

Louise Östling Arsenio
Louise Östling Arsenio
Grillska Eskilstuna
Lärare i svenska och engelska, skolbibliotekarie