Just nu läser jag

Lärare läser
2023-01-10
Skolbiblioteket försöker sprida läsglädje genom att dela med sig av vad lärare läser.

Samhällslärare Jonny: Just nu så läser jag May Hirdmans bok ”Uppror i Järnbäraland”. Det handlar om Bergslagen, gruvnäringen i Bergslagen, och Norbergsstrejken 1890. Män strejkade. Gruvbolagen bestämde sig för att sänka lönen med 20 % från en dag till en annan, och det var mycket pengar för människor som inte hade så mycket och dagligen var tvungna att köpa potatis och sill på krita och inte hade råd med skor. Barnen sprang ute utan skor. Det är en av de första stora strejkerna. 

May Hirdman räknas som en av de stora kvinnliga arbetarförfattarna. Hon kanske också är bekant genom sitt barnbarn Yvonne Hirdman, en känd historiker. Det finns ett exemplar på stadsbiblioteket i Eskilstuna. Jag blev intresserad av det här när jag upptäckte att min gammelmorfars pappa flyttade till Ryllshyttan utanför Garpenberg 1897 med familjen för att själv arbeta inom gruvnäringen. Det var ett farligt yrke, smutsigt och fattigt, men ändå drog det honom dit. Han var lantbrukare innan så det var väl mer betalt än det. Det värsta vid den här tiden var näringsbristen, de fick inte mat för dagen, och sjukdomar spred sig när de bodde åtta personer per rum med någon som inhystes dessutom. Barn dog tidigt. 

Svensklärare Mathias: Jag håller på och läser ”Fahrenheit 451” av Ray Bradbury, en klassiker, en intressant bok. Om man nu inte vill läsa ”1984” eller ”Du sköna nya värld”, andra klassiker inom samma tema, så kan man ju som en sorts dystopi läsa den här boken. Den är definitivt läsvärd. Den kanske dessutom är i mer tilltalande format, lite kortare, inte så mycket enklare, kanske, men samma problematik - är det här en tänkbar framtid? Jag har svårt att läsa den på ett annat sätt. Jag läser också ”Den gamle och havet” och ”Flyga Drake” med eleverna, som jag återbekantar mig med. De är läsvärda, så de är kul att läsa om. De romanerna använder jag för att jag tycker att det ger ett bra diskussionsunderlag under seminarier. De har flera lager. Om man ska prata litteraturkanon så är ”Den gamle och havet” definitivt en sån. 

Svensk- och engelsklärare Louise: Jag har läst om ”The Catcher in the Rye” och ”Fight Club” eftersom vi ska läsa dessa i två kurser nu. Jag var helt förtrollad av ”Catcher in the Rye” när jag själv läste den i gymnasiet och läste om den några gånger i den åldern. Jag kommer ihåg att jag blev väldigt irriterad på en kamrat som sa att Holden satt på ett mentalsjukhus. Det gjorde han inte alls det, sa jag. Han är en helt normal person precis som jag själv. Man ska tydligen inte tycka den är lika bra när man är äldre, men jag kan inte ha mognat så mycket för jag identifierar mig fortfarande med Holden, huvudkaraktären. Han är bra. Den är bra. 

Historie- och religionslärare Ellen: En bokserie om fyra böcker som jag läst heter ”Fem pärlor till jungfruns krona” av Maria Gustavsdotter. Man får följa en kvinnas liv i mitten och början av 1500-talet i Sverige. Den handlar om kvinnors villkor, vad de kan göra för att påverka sitt liv när de juridiskt inte har någon makt. De berör barn och barnafödande och giftermål och i bakgrund pågår Dackefejden. Den är otroligt bra, mycket bättre än jag först trodde. Jag har ägnat hela lovet åt att omväxlande läsa och lyssna på den här serien. 

Louise Östling Arsenio
Louise Östling Arsenio
Grillska Eskilstuna
Lärare i svenska och engelska, skolbibliotekarie