Gabriel går frisörlinjen

Gabriel går frisörlinjen
2021-10-19
Gabriel Leander Virmelä, 18, går första året på frisörlinjen.

”Jag hoppade av fordon och transportprogrammet efter tre år eftersom det inte var något för mig. Jag valde det eftersom min storebror valde det och min mamma tyckte det, och så var det kompisar också som valde det. Men det är inte en bra grej att lyssna på vad andra säger.” 

”Egentligen har jag haft ett intresse ganska länge för hår och fläta. Jag har haft dreads och flätade det själv och gick och klippte mig. Jag visste inte att jag hade det intresset från början. Från början hade jag inte råd att klippa mig, då klippte min mamma mig, sen började jag klippa mig på en salong i Torshälla varje månad och lärde känna ägaren och där har jag haft praktik/jobb i två, tre år nu.  

”Speciellt förra året började jag tänka att frisör ändå är roligt. Det är som ett hantverk. Jag beställde en maskin och började klippa hemma, tittade på youtube-videos och klippte kusiner, bröder och kompisar. Det gör jag fortfarande eftersom jag vill utveckla mig och de låter mig testa på dem. En annan stor grej varför jag vill bli frisör är att många har klippt sig och tycker att de blivit klippta fel och gammalmodigt. Jag är lite mer nymodig och vet vad folk vill ha så de blir mer nöjda. 

”Frisörlinjen är skitbra. Det är helt annat att gå till skolan när man faktiskt gör något man gillar. När jag gick fordon på Rekarne då vaknade man upp och gick till skolan eftersom man var tvungen. Här är det att man vill lyssna och vill komma till skolan och det är bra lärare och allting. Jag vill utvecklas och höra kritik och utveckla mig.  

”Det stör inte mig att det är fler tjejer på frisörlinjen. På förra skolan sa de att de kommer tro att du är bög. Jag bryr mig inte. Jag är bekväm med den jag är. För mig spelar det ingen roll. I Rekarne var det bara en tjej i min klass och nu är det tvärtom. Nu är det för mig som för tjejen i min gamla skola. Jag trodde jag skulle vara enda killen, men det är fyra andra killar med mig. Så det är ändå skönt. 

”Stämningen i klassen är jättebra. Alla är trevliga. Man hjälper om man kan hjälpa. Samma om jag kan hjälpa så hjälper jag gärna. Herrklippningar har jag speciellt erfarenhet med. Jag säger inte att jag är perfekt, men jag utvecklar mig.”