Emma har anmält sig som donator till Tobiasregistret

Samhällselev Emma
2023-01-31
Grillska Gymnasiets vision är ett mänskligare samhälle för alla och ett sätt att bidra till denna vision kan vara genom att ge en liten bit av sig själv. Emma, som går tredje året på samhällsprogrammet, har registrerat sig vid Tobiasregistret och blivit uttagen som donator.

“Jag fick information om detta av en lärare på skolan vars barn hade blivit sjuk i cancer. Läraren berättade för klassen och vi pratade om vad man kan göra, och så fort jag fyllde 18 år registrerade jag mig vid Tobiasregistret.“

Tobiasregistret är Sveriges register för givare av blodstamceller. Människor som drabbas av leukemi är ofta i behov av transfusion av blodstamceller för att bli friska, och Tobiasregistret matchar patienter med lämpliga givare. 

“När jag hade registrerat mig så fick jag nästan direkt hem ett brev om att jag matchade med en person som behövde mina stamceller. Efter detta gick allt väldigt fort. Jag fick åka in och donera blod för att se om det gick att använda, och det gjorde det. Tyvärr hann patienten gå bort innan processen var slutförd.”

Emma berättar att för henne kändes det självklart att registrera sig och ställa upp som donator.

“Att göra detta är en sådan liten grej jämfört med vad det kan göra för en annan person eller för en annan familj. Min familj var först emot att jag skulle göra detta eftersom saker kan gå fel, men de vill att jag ska vara lycklig och jag sade till dem att detta gör mig lycklig. Det gör mig lycklig att veta att andra mår bra. När jag var liten fick min mormor också cancer, och jag vet att om någon hade gjort detta för henne hade jag och min familj varit världens lyckligaste. Jag hade gjort vad som helst för att få henne tillbaka, så varför kan inte jag göra det för någon annan. Tanken av att rädda ett liv är så stort, men ansträngningen från min sida är så liten.”