Elin på frisörprogrammet!

Frisörelev Elin
2021-12-14
Något som var viktigt för Elin när hon skulle välja gymnasieprogram var variation i undervisningen, något hon känner att hon får på hantverksprogrammet med inriktning Frisör på Grillska Gymnasiet i Eskilstuna. Hon går nu tredje året på programmet och berättar här om sin upplevelse.

Hur upplevde du skolan när du först började?

En trygg skola. Jag hade hört att elever och lärare är nära varandra och det blev som en stor familj. När jag började så märkte jag att det var ju som de sade. Det var en väldigt vänskaplig nivå mellan lärare och elev.

Hur trivs du på programmet?

Det är kul! Vi får göra mycket olika saker, både teoretiskt och praktiskt. 

Berätta mer om vad ni får göra?

Såklart grunderna inom frisör, klippa, färga osv. Även specialkurser du kan välja där du får lära dig sminka eller arbete med löshår eller avancerad styling som bruduppsättningar.

Var det som du förväntade dig?

Jag tänkte väl att man skulle få lära sig grunderna till att bli frisör men på praktiken får man också lära sig anpassa yrket som frisör utifrån ens egna sätt att göra saker på, till exempel hur du vill klippa hår eller vill färga hår och vad som passar dig. Vi uppmuntras alltså till att hitta vår egen stil och skapa våra egna metoder utifrån hur vi själva tycker det blir bäst och vad som passar oss.

Vad var viktigt när du valde gymnasieprogram?

Jag ville göra något annat än att sitta stilla och träna på samma grej vecka efter vecka. Jag ville kunna komma till skolan och så är det man gör nytt, att vi får göra något annorlunda varje dag. Det kommer nya människor hela tiden till salongen och ingen dag är den andra lik.

Finns det något som du upplever som unikt med skolan?

Gemenskapen på skolan är unik. Sammankopplingen mellan lärare och elever är speciell. Skolan är också så pass kompakt fast den är ganska stor så man känner sig inte vilsen och man känner igen alla som jobbar på skolan. 

Finns det något du hade velat veta innan du började gymnasiet?

Att det tar tid att lära sig. Att man inte kan lära sig allt på ett år utan att det tar tid att bli bra och därför måste man tillåta sig att utvecklas utifrån den tid det tar. 
 

Lärare Linda Karlsson Grillska Eskilstuna
Linda Karlsson
Grillska Eskilstuna
Lärare i frisörämnen, tjänstledig