Alvin på estetprogrammet!

Alvin på estetprogrammet
2021-11-24
Att få utveckla sitt fotointresse i skolan var något som var viktigt för Alvin när han valde gymnasieprogram. Han går nu första året på estetiska programmet - media på Grillska Gymnasiet i Eskilstuna.

Hur upplevde du skolan när du först började?

Mitt första intryck var att den var väldigt välkomnande. Jag har också hittat kompisar jättefort och klassen kom samman snabbt. Jag har även fått kompisar jag umgås med utanför skolan, det trodde jag inte.

Hur upplever du programmet?

Jag tycker det är superbra! Det är fokus på de saker som jag tycker är roliga att göra, som fotografi och andra estetiska grejer. Jag gillar också upplägget med långa lektioner, att vi jobbar med ett ämne två timmar på förmiddagen, har lunchrast och sedan jobbar med ett annat ämne två timmar på eftermiddagen. Dagen går fortare då. 

Vill du berätta lite mer om vad man får göra på estetiska programmet?

Nu första året har vi fått våra kameror och fått börjat fotografera. Vi får lära oss grunderna och de manuella inställningarna. Vi har fått lära oss photoshop och illustrator där vi kan göra våra egna teckningar. Kursen i estetisk kommunikation är ganska lugn, där får vi rita och formge. Jag längtar också till tvåan då vi får börja jobba med film och det känns spännande att arbeta i studio.

Uppfyller programmet dina förväntningar?

Ja det tycker jag. en del är ju repris för mig då jag vet en del sen innan, men det är fortfarande bra att gå igenom dem sakerna också. Då kan jag hjälpa andra i klassen som kan behöva hjälp. Det gör att man inte behöver några förkunskaper för att läsa programmet.

Vill du berätta lite mer om ditt fotointresse?

Det började för tre år sedan, då jag började fotografera lite med mobilen. Jag och kompisar cyklade omkring och tog bilder på det som vi såg. Jag kände att det var roligt och något jag kunde göra för att slappna av. Efter något år började jag också bli lite bättre på det och började lägga ut bilder på instagram bland annat. Då fick jag stöd från följare och kände att jag ville fortsätta. När jag sedan skaffade en ordentlig kamera har jag kunnat börja jobba med det litegrann, tjäna egna pengar. Nu vill jag bli fotograf och det är därför jag valde linjen. 

Upplever du att något är unikt med just Grillska Gymnasiet?

Dels är det ju en del som känns nåt jämfört med högstadiet, som att man förväntas ta mer ansvar i gymnasiet. Jag gillar att skolan är mitt i stan också.

Vad önskar du att folk hade berättat för dig innan gymnasiet?

Jag var nervös innan över hur det skulle gå att hitta vänner och så men det löste sig jättefort för oss i klassen. Även mina kompisar från innan gymnasiet har också hittat vänner fort på gymnasiet. Det är inte heller så stressigt som alla har sagt.