Teknikprogrammet IT

elever i utbildning
Gillar du teknik, matematik, programmering och webbutveckling? Vill du vara med och utveckla den senaste digitala tekniken? Teknikprogrammet på Grillska Gymnasiet i Eskilstuna ger dig grunden för fortsatta studier på universitet eller högskola till bland annat civilingenjör, systemvetare, webb- eller mjukvaruutvecklare.

På teknikprogrammet informations- och medieteknik lär du dig att använda de tekniska och digitala verktyg som används i arbetslivet som till exempel CAD-program och 3D-printer. 

Teknik, matematik, programmering, datorteknik och företagande är centralt i utbildningen liksom förmåga till kreativitet och problemlösning. Här har du möjlighet att välja e-sport som ett individuellt val för att få träning i strategi, taktik och ledarskap, samt mental och fysisk träning.

Verklighetsförankrade projekt

Du får jobba i flera olika projekt och får värdefulla kunskaper att ta med dig vidare till arbetslivet.

Första året är det fokus på problemlösning och grunder inom teknik, matematik och fysik. Du tränar på grunderna i att rita ritningar för hand och på dator för att skapa en egen modell i 3D-printer. Du gör studiebesök i branschen och du lär dig om hur människa och teknik samspelar.

År två lär du dig programmera och att arbeta med webbsidor. Du får lära dig om hur tekniken kan bidra till ett hållbart samhälle. Under år två kombinerar du också teknik och företagande genom att starta och driva ett UF-företag och utveckla, marknadsföra och sälja en egen produkt.

Inspiration från arbetslivet

Tredje året väljer du inriktning, antingen ingenjörsspåret eller webbdesignspåret och fördjupar dina programmeringskunskaper. Ditt gymnasiearbete förbereder dig för det yrke du siktar mot och du får utveckla företagande och innovation.Under årskurs tre arrangerar vi framtidsdagar där du har möjlighet att träffa ingenjörer från olika företag och lära dig mer om och inspireras av framtida studievägar och yrken.

Bred teknikbas inför fortsatta studier

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program där du förbereds för att arbeta med den senaste digitala tekniken. Problemlösning och kreativitet såväl som programmering, webbutveckling, matematik och fysik är centrala inslag i utbildningen. Det innebär att du efter avslutade gymnasiestudier kan söka ett stort utbud av olika högskole- och universitetsutbildningar.

Programmet passar dig som vill studera vidare till exempelvis civilingenjör, systemvetare, webb- och mjukvaruutvecklare, projektledare inom digitalisering, programmerare eller IT-designer samt IT-arkitekt. 

 

Jenny Johansson
Jenny Johansson
Grillska Eskilstuna
Lärare i svenska, gymnasiearbete och idrott och hälsa, mentor TEINF21

Korta fakta

Teknikprogrammet, inriktning informations- och medieteknik

  • Högskoleförberedande program
  • Från idé till produkt inom den senaste digitala tekniken
  • Det praktiska teknikprogrammet
  • Skapa morgondagens produkter genom UF-företagande
  • E-sport som valbar kurs

Anmäl intresse här!