Reklam, media och kommunikation

Reklam, media och kommunikation på estetiska programmet med inriktning estetik och medier är ett högskoleförberedande program där du får en eftertraktad kombination av teoretiska studier och spetskunskaper inom foto, 3D, film, ljud, layout och redigering.

Du får arbeta med verklighetsnära uppgifter i skolans studios och får tillgång till avancerad proffsutrustning. Du får också kunskaper om samhället och hur du kan använda media för att förstå och påverka din omvärld. Kunskaperna inom media är hett eftertraktade på arbetsmarknaden.

Du får en bred högskolebehörighet som ger dig tillgång till flertalet utbildningar på högskola eller yrkeshögskola och öppnar för yrken som till exempel fotograf, art director, filmare, designer, social media manager, kommunikatör, illustratör eller lärare.

Bred bas för fortsatta studier

Under utbildningen får du lära dig att använda de digitala verktyg som används för att professionellt redigera foto och film, producera podcasts, tv och arbeta med filmeffekter. Du lär dig att skapa innehåll med mening riktat mot olika målgrupper samt om flera kommunikationsteorier som hjälper dig att effektivt nå din publik med ditt budskap.

Du får också kunskaper om samhället och hur du kan använda media för att förstå och påverka din omvärld. Programmet ger många möjligheter till ett kreativt yrkesliv och du får en bred behörighet både till olika högskoleutbildningar och folkhögskolor inom de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Utbildningen ger gedigen erfarenhet inom kommunikation, reklam, film, foto, tv- och radioproduktion.

Modern utrustning för att skapa olika medieproduktioner

I utbildningen får du tillgång till modern utrustning,  bland annat en egen systemkamera och en mac-dator utrustad med lämpliga redigeringsprogram som till exempel Photoshop. Du blir proffs på Adobe Creative Cloud som exempelvis Lightroom, Illustrator, Blender, After Effects och andra branschverktyg. Du läser bland annat kurser i medieproduktion, foto, tv-produktion och digitalt skapande.

Du har möjlighet att inom det individuella valet välja fördjupningskurser inom media som till exempel animation, ljudproduktion och e-sport.

Verklighetsbaserade uppdrag

Första året lär du dig att använda digitala verktyg för att kunna redigera foto och film, producera podcasts, TV och arbeta med filmeffekter. År 2 arbetar du med verklighetsbaserade uppdrag och får samtidigt fördjupade kunskaper inom digital skapande som 3D. Du får även starta och driva ett ­UF-företag inom mediaområdet.  Det tredje året är det fokus på riktiga medieproduktioner och arbetsprover som förbereder dig för fortsatta studier inom kommunikation, reklam och media.

Kombinera dina studier på programmet med e-sportprofil

Du kan kombinera e-sport med studier på estetiska programmet. På Grillska räknar vi e-sport som en sport och satsar lika mycket på den som på mer traditionella sporter.

Läs mer om e-sport på estetprogrammet
 

”Det är kul att få vara kreativ under skoltid samtidigt som man får en bra utbildning”  

”Jag fick praktik på Melodifestivalen!”

Elever, Estetiska programmet 

Vägen

 

 

Rikard Söderström
Rikard Söderström
Grillska Eskilstuna
Lärare i medieämnen, mentor ESEST21
Mikael Törnkvist
Mikael Törnkvist
Grillska Eskilstuna
Lärare i medieämnen, mentor ESEST23

Korta fakta

Estetiska programmet, inriktning estetik och media

  • Du får en bred högskolebehörighet som ger dig tillgång till flertalet utbildningar
  • Tillgång till systemkamera och mac-dator med proffsprogram
  • Bli grym på Adobe Creative Cloud som exempelvis Photoshop, Illustrator, After Effects och andra branschverktyg 
  • Läs med e-sportprofil
  • Arbeta i tv-studio, podd-studio och fotostudio
  • Arbeta med verklighetsbaserade uppdrag som att filma/fota för exempelvis melodifestivalen

Anmäl intresse här!