IT el- och energiprogrammet

elever i utbildning
Tänker du dig en framtid inom IT-branschen, kanske som nätverkstekniker eller supporttekniker? Vill du kombinera teori med praktiskt arbete? Då är el- och energiprogrammet IT på Grillska Gymnasiet Eskilstuna en utbildning för dig. Programmet ger en yrkesexamen – perfekt för dig som vill gå direkt till jobb. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare. Du som är intresserad av e-sport kan välja det som tillval.

På el- och energiprogrammet lär du dig om hur datorer fungerar, konfigureras och kopplas ihop i nätverk. IT, teknik och nätverk är centralt i utbildningen liksom förmåga att ge god service och att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem. Du läser bland annat kurser i webbutveckling, kommunikationsnät, elektronik, mikrodatorteknik och nätverksteknik.

Första året utforskar vi hur man sätter samman en dator och hur olika typer av datanätverk fungerar. Du lär dig hur man administrerar dator- och kommunikationssystem. Andra året fördjupar vi kunskapen om informationsteknik, nätverksteknik, programmering och digitalisering. Du får också starta och driva ett UF-företag inom programinriktningen.

Det tredje året får du bygga fysiska, såväl som virtuella nätverk. Du förbereds för kommande yrkesliv genom 13 veckors sammanhållen praktik (APL) ute på ett företag där du får praktisera vad du lärt dig. 

Högskoleförberedande fr.o.m. HT 2023

El- och energiprogrammet är ett yrkesförberedande program, men fr.o.m. hösten 2023 läser du också svenska och engelska så att du får en grundläggande behörighet att kunna söka in till högskola och universitet. Eleverna behöver aktivt välja bort den grundläggande behörigheten eller delar av den om de inte ser den som relevant i sin utbildning.

Du kan välja e-sport som individuell inriktning eller kombinera din utbildning med andra kurser

Väljer du att fördjupa dig i e-sport inom ramen för dina individuella val ingår du också i ett skollag och får träning inom taktik, strategi, etik samt mental och fysisk träning. Du får också bland annat praktisk övning i att arrangera e-sportevent. Ett e-sportevent kan till exempel innebära att du får vara med och planera och genomföra ett LAN som har anknytning till e-sport. Här kan du läsa om vårt e-sport-samarbete med Area Academy

Älskar du att träna? Eller tycker du att animation verkar spännande? Hos oss kan du kombinera ditt gymnasieprogram med en mängd valbara kurser. 

Exempel på kurser:

  •  E-sport
  • Crossfit
  • Bild och form
  • Etnicitet och kulturmöten
  • Juridik
  • Internationella relationer

Testa att driva eget företag

På alla våra program ingår en kurs i entreprenörskap. Det betyder att du kan starta och driva ett UF-företag i samarbete med Ung Företagsamhet och driva det under ett läsår. I Eskilstuna pushar vi eleverna till att försöka jobba utifrån ett samhällsperspektiv, samhällsengagemang och hur du därmed kan göra skillnad. Några exempel på vad det kan innebära är till exempel; att hålla utbildning inom nätverk hos privatpersoner, att anordna LAN för ungdomar och skänka pengarna till välgörenhet, laga äldre datorer och skänka till behövande. 

Öppnar för IT- och nätverksjobb

Detta är ett yrkesförberedande program som ger en yrkesexamen, perfekt för dig som vill gå direkt till jobb. Direkt efter avslutad utbildning kan påbörja en yrkesbana. Programmet passar dig som vill bli datatekniker, IT-supportansvarig, nätverksadministratör, nätverksoperatör eller IT-utvecklare. 

Jag ville gå här på grund av den här utbildningen. Det är inte många skolor som har den här utbildningen.

Anton, årskurs 3 El- och energiprogrammet

 

Jenny Johansson
Jenny Johansson
Grillska Eskilstuna
Lärare i svenska, gymnasiearbete och idrott och hälsa, mentor TEINF21

Korta fakta

El- och energiprogrammet, inriktning dator- och kommunikationsteknik (IT)

  • Yrkesexamen
  • Högskoleförberedande kurser som tillval
  • Välj e-sport som individuellt val
  • Samarbete med Area Academy

Anmäl intresse här!