Hantverksprogrammet frisör

elever i utbildning
Vill du bli frisör, gillar att jobba kreativt och med ett intresse för mode, styling, trender och hårdesign? På hantverksprogrammet frisör lär du dig att designa, skapa och hantera visningar och event. Programmet passar dig som vill bli frisör, färgtekniker, stylist, make-up artist eller säljare av skönhetsprodukter. Programmet ger en yrkesexamen, perfekt för dig som vill gå direkt till jobb.

Hårdesign, styling och trender

Under utbildningen lär du dig alla grunder inom frisöryrket och du får möjlighet att välja till kurser där du kan få kunskaper inom makeup, hårförlängning och nagelvård. Du får kunskap om hur hår och makeup bidrar till en helhet inom styling, kulturevenemang och modereportage. 

Första året får du grundläggande kunskaper inom frisörinriktning och träna på riktiga modeller i skolans salong. Där kommer du också få träna på din förmåga att ge god service till kunder. Andra året får du utveckla dina kunskaper som frisör genom att ta emot egna kunder i skolans salong och gör praktik (APL) en dag i veckan hos yrkesverksamma frisörer. År 3 får du fördjupa dina kunskaper om hår och styling. Du får också arbeta mot branschens yrkesbevis, frisörlicens, genom fortsatt praktik en dag i veckan och kontakt med yrkeslivet. 

Högskoleförberedande fr.o.m. hösten 2023 

Frisörprogrammet är ett yrkesförberedande program, men fr.o.m. hösten 2023 läser du också svenska och engelska så att du får en grundläggande behörighet att kunna söka till högskola och universitet. Eleverna behöver aktivt välja bort den grundläggande behörigheten eller delar av den om de inte ser den som relevant i sin utbildning.

Lärare med lång erfarenhet

På Grillska Gymnasiet Eskilstuna har vi sedan 2013 utbildat frisörer med gedigen kunskap om hårdesign, mode, styling och trender. Du får undervisning av behöriga lärare med lång erfarenhet inom branschen och som har både gesäll och mästarbrev. Mästarbrevet innebär att de är behöriga att bedöma både delprov och gesällbrev som är några av de yrkesprov blivande frisörer genomför. Vi har lång erfarenhet av att träna och tävla för att höja vår professionalitet och flera av våra elever har tagit medaljer i både Frisör-SM och Yrkes-SM. 

Kundträning i skolans egen salong

Skolan har även en egen frisörsalong som heter Salong Skönheten där det bedrivs undervisning varje dag och där våra elever tar emot kunder precis som på en vanlig salong. Vi utför alla behandlingar inom professionell hårvård. Följ Salong Skönheten på facebook för senaste nytt om salongen. 

Skolan bekostar delprov i gesällbrevet 

Vi erbjuder våra elever möjlighet att genomföra första delprovet för gesällbrevet, vilket vi vet behövs för arbete som frisör. Skolan betalar för elevernas första delprov. Gesällbrevet är frisörbranschens yrkesbevis och ett prov som visar att du har de kunskaper och förmågor som krävs inom yrket. 

Du kan börja jobba direkt eller läsa vidare

Skolan har ett nära samarbete med branschen i branschråd och ett antal företag i både Eskilstuna och närliggande kommuner tar emot dig som elev så att du får lära sig yrket på plats, Många elever påbörjar sin färdighetsutbildning på APL-platser genom extrajobb. Programmet ger en yrkesexamen – perfekt för dig som vill gå direkt till jobb. Yrkesutgången är frisöraspirant, efter cirka ett år som frisöraspirant kan du avlägga gesällbrev och bli färdigutbildad frisör. 

Välj din individuella inriktning på programmet

Älskar du styling? Eller tycker du att bild och form verkar spännande? Hos oss kan du kombinera ditt gymnasieprogram med en mängd valbara kurser.

Exempel på kurser:

 • Frisör specialisering
 • E-sport
 • Crossfit
 • Bild och form
 • Etnicitet och kulturmöten
 • Juridik
 • Internationella relationer

   

”Jag fick jobb som frisör innan jag tog studenten”

 

 

Nivin Ato
Nivin Ato
Grillska Eskilstuna
Lärare i frisörämnen, mentor HVFRS22

Korta fakta

Hantverksprogrammet, inriktning frisör

 • Yrkesexamen – för dig som vill gå direkt till jobb
 • Branschens delprov bekostas av skolan inför gesäll
 • Stylistkurser som individuellt val
 • Tävla med skolan i DM och SM med ett av Sveriges bästa frisörprogram
 • Jobba med kunder i skolans egen salong och gör praktik hos yrkesverksamma frisörer

Anmäl intresse här!