E-sport - kurs på Grillska Eskilstuna

På Grillska har du möjlighet att läsa många intressanta kurser. Det senaste tillvalet är e-sport. Grillska Eskilstuna har en egen e-sportsal och du får undervisning inom spelstrategier och kunskap i både mental och fysisk hälsa. Du kan välja e-sport som tillval om du går el- och energi IT-programmet, teknikprogrammet eller estetiska programmet.

E-sport är en ung och kraftigt växande bransch som intresserar många ungdomar idag.

Vad är e-sport?

Det står för elektronisk sport. Det har funnits i många år men det har nu kommit fram mer och blivit stort globalt. På senare år har det även blivit accepterat som en sport. E-sport är datorspelande men på professionell nivå.

Vad får man lära sig?

Man får lära sig hur viktigt det är att kommunicera i lag och hur man ska göra det. Man får lära sig att analysera egna matcher man spelar och situationer man hamnar i samt att sätta sig in i proffsspelares tankebanor och hur de spelar. Man får också öva sina individuella färdigheter inom spelet och olika tekniska moment.

Får man spela hela lektionstiden?

Nej. Oftast är det en och en halv timme som man är i e-sportsalen och en och en halv timme som man har vanlig idrott med koppling till e-sport. Innan varje spel måste man ha ett tydligt mål som man ska fokusera på för att utvecklas. Man sätter upp ett eget mål, beskriver hur man ska förbättra det, spelar sen matchen och utvärderar den. Det blir kanske 30-45 minuter aktiv speltid per lektion. Eleverna spelar Counter-strike, League of Legends, Dota2 eller andra spel. Man får välja själv efter att man provat på olika spel. 

Varför måste man idrotta under e-sporttid?

För att man måste ha en god hälsa för att kunna spela på topp. Det är viktigt att ha kunskap om vad som krävs fysiskt och psykiskt. Det behövs en god kondition för att kunna koncentrera sig och hålla fokus uppe under en längre period. Kosten är också viktig så att man får i sig de vitaminer, mineraler och de beståndsdelar som krävs för att kunna prestera på topp. 

När kan man välja e-sport?

Man kan välja e-sport i ettan och i tvåan som individuellt val om man går teknikprogrammet, el- och energiprogrammet IT eller estetiska programmet. Det kan bli 200 poäng totalt.