Samhällselev vinner novelltävling!

Wilma Berglund
Wilma Berglund, snart 17, går i SABET19B på Grillska Eskilstuna.

Du har vunnit en tävling?

”Ja, det är en novelltävling, Fantastikens månad, som jag vann, så min novell är huvudnovellen i novellsamlingen de publicerar. Jag skrev en dystopi om året 3020 och att det är ett strikt samhälle där man bara får göra det myndigheterna gått ut med. Man får inte läsa litteratur till exempel. Men det slutar ju bra, så det kanske inte är en dystopi.” 

Skriver du och läser mycket på fritiden?

”Ja, jag håller på och skriver en fantasybok som jag skrivit 111 sidor på hittills. Min favoritförfattare är Leigh Bardugo och hon skriver dark fantasy.”

Vad tycker du om Grillska Eskilstuna?

”Grillska är en väldigt bra och supportive skola. Jag är glad att jag bytte hit för det är väldigt emot mobbning. De har förebyggt innan vi ens har kommit hit. Jag gillar blocklektionerna med långa lektioner för då hinner man mer på lektionen och behöver inte jobba så mycket hemma. Det är faktiskt Grillska som gjort att jag vill bli lärare.” 

Du vill bli lärare?

”Jag vill bli lärare i engelska och historia. Jag har alltid älskat engelska och läser och skriver på engelska. Historia tycker jag generellt är intressant. Det är intressant att veta vad som byggt upp vårt samhälle.” 

Är det någon som inspirerat dig till att bli lärare?

”Det är faktiskt vår naturkunskapslärare Daniel eftersom han är så positivt inställd och förklarar varför lärandet är så viktigt och varför läraryrket är så viktigt, och hur man kan ge vidare den kunskapen man själv har. Om man är lärare så får man lära ut samtidigt som man får lära sig så mycket annat från personerna runt en. Det är det intrycket jag har fått från honom.” 

Vad tycker du specifikt om samhällsprogrammet?

”Jag tycker det är ett väldigt bra program. Vi ser på nyheterna och får en insyn i vad som händer just nu i samhället. Samhällskunskap blandas in i alla ämnen. På naturkunskapen där många andra skolor kanske bara går igenom biologi, där får vi reda på hur och varför det hör ihop med vårt samhälle och oss människor.”